Region Sörmlands kritik mot chatterapiföretaget Mendly: Slapphänt och ostrukturerat

Publicerad

Region Sörmland har nu granskat chatterapiföretaget Mendlys behandlingsresultat och konstaterat att de lämnar en hel del i övrigt att önska. Regionen kan inte slå fast att behandlingen har positiva effekter och inte heller att den varit undermålig – företagets egna siffror kan inte ge fakta i frågan och nu kräver regionen förbättringar.

Vi har tidigare rapporterat om hur den digitala vårdgivaren Mendly genom ett samarbete med den privatägda vårdcentralen Centrum i Flen kunnat erbjuda kostnadsfri asynkron chatterapi.

Notan har gått till landets regioner som de senaste två åren fakturerats 35,9 miljoner kronor.

Terapiformen asynkron chatterapi är ny och det har inte gjorts tillräckligt med forskning för att man ska kunna veta om den ger resultat, enligt Region Sörmland. Den innebär att den sökande i ett KBT-upplägg får chatta med en terapeut som svarar på chattmeddelanden 3–5 gånger i veckan.

Efter en artikel i tidningen ETC inledde Region Sörmland en egen granskning för att försöka ta reda på om den här terapiformen över huvud taget ska erbjudas via någon vårdcentral i regionen.

”Saknat struktur”

Avdelningen för e-hälsoval i Sörmland begärde i början av november att Mendly skulle dela med sig av behandlingsresultaten och efter att ha tittat närmare på dem konstaterar verksamhetsutvecklaren Kent Bobits att de behöver mer underlag.

– Före- och eftermätningarna har varit för slapphänta och saknat struktur, säger han.

Nu har Region Sörmland ställt krav på att företaget djupare undersöker vad chatterapin ger för resultat och i januari kommer man ha ett uppföljande möte med Mendly.

”Behöver stärka upp”

SVT Sörmland har sökt Mendlys vd Sebastian Ralph som inte vill ställa upp på en intervju. Han svarar istället via mejl.

– Resultaten av datan vi samlat in visar på god behandlingseffekt, men vi var överens om att vi behöver stärka upp strukturen kring vår datainsamling så att volymen av data ökar. Vi kommer redan inom några veckor att ha detta på plats.

Hur kan ni säga att ni fått god behandlingseffekt när Region Sörmland säger att er data inte går att mäta?

Vi är överens med regionen kring att volymen av data är otillfredsställande och därför påverkar hur man kan se på resultatet, men vi har som sagt vidtagit åtgärder kring detta som gör att vi inom kort kommer att kunna dela med oss av en betydligt mycket större mängd data, skriver Sebastian Ralph.

SVT sörmland har också sökt vårdcentralen Centrum i Flens verksamhetschef Lena Andersson men utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.