Seniors fabrik till vänster. Linus Lakso till höger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Linus Lakso (MP) vill prata med Kemikalieinspektionen om. Foto: SVT/Albin Aghamn

Kemikalieinspektionen frågas ut i riksdagen om Senior Materials i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Kemikalieinspektionen har kallats till riksdagens miljö- och jordbruksutskott för att svara på frågor kring Eskilstunaföretaget Senior materials användning av det farliga ämnet metylenklorid.

– Jag skulle vilja fråga hur kommer det sig att expertmyndigheten på kemikalier bara tittar på arbetsmiljön, säger riksdagsledamoten Linus Lakso (MP).

Det är i sin framställning av separatorfilm till litiumjonbatterier som Senior material ska använda det farliga ämnet metylenklorid.

Men i sin dispens skrev Kemikalieinspektionen att de inte bedömde effekterna på omgivande miljö utan enbart arbetsmiljön för människorna i fabriken.

Senior Materials fabrik i Eskilstuna

Effekterna på miljön blev istället en fråga för länsstyrelsens miljöprövningsdelegation i Uppsala som säger att det handlar om mycket låga koncentrationer i mycket höga luftflöden.

Är det verkligen Kemikalieinspektionen ni ska prata med?

– Vi ville att länsstyrelsen skulle komma också men det ville inte de andra partierna i utskottet, säger Linus Lakso.

Kemikalieinspektionen svarar

SVT Sörmland har varit i kontakt med Kemikalieinspektionen och frågat myndigheten om det inte vore klokt att de även tittar på hur metylenklorid påverkar omgivande miljö.

Avdelningschefen Agneta Westerberg svarar per mejl.

”I dispensen ingår inte att pröva utsläpp av metylenklorid, bedöma eventuella effekter på omgivande miljö eller att ge något tillstånd för utsläpp av metylenklorid.

Denna prövning är gjord av miljöprövningsdelegationen och mark- och miljödomstolen enligt miljöbalken.”

MYNDIGHETETERNAS TILLSTÅND

Senior Materials planerade användning av metylenklorid bygger på två tillståndsbeslut.

Kemikalieinspektionen har gett en dispens för användning av medlet i produktionen i fabriken. Dispens behövs då medlet av arbetsmiljöskäl varit förbjudet sedan 1996.

Dispensen gäller från 1 juni 2023 och två år framåt, och kan sedan förnyas. Totalt 2 770 ton metylenklorid får hanteras i verksamheten.

(Senior har ännu inte börjat använda kemikalien. Den nya fabrik där den ska användas är under uppbyggnad.)

Villkor för dispensen är att ett alternativ till lösningsmedlet saknas, att företaget fortlöpande undersöker alternativ till metylenklorid och att det minimerar risken för att arbetstagare exponeras för ämnet.

Miljöprövningsdelegationen, vid länsstyrelsen i Uppsala, har därefter gett miljötillstånd för Seniors bygge av den nya fabrik där metylenklorid ska användas i tillverkningsprocessen.

Beslutet, som även har prövats av mark- och miljödomstolen, säger att maximalt 900 ton metylenklorid per år får släppas ut till luft, under en prövoperiod som pågår i två år från det att fabriken börjar använda kemikalien.

Under tiden måste bolaget vidta ytterligare åtgärder för att reducera utsläpp av metylenklorid utifrån bästa möjliga teknik, innan de slutliga villkoren för tillståndet slås fast.

Senior har fem år på sig att sätta igång, annars löper miljötillståndet ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Senior Materials fabrik i Eskilstuna

Mer i ämnet