Fritidspolitikern har bland annat ett styrelseuppdrag i ett kommunalt bolag och sitter också i arbetarekommunens styrelse.
Under de gångna åren har hon haft en rad engagemang i bolag som på olika sätt kan kopplas till bedrägerier och brott.
- 2022 gick hon in som suppleant i ett bolag som Skatteverket pekat ut som delaktigt i momskarusellerna i Sveriges största bedrägerihärva, mobilhärvan.
- Samma år gick hon in i ett annat företag som enligt en polisutredning användes för en bilhyra i anslutning till ett grovt brott.
- Mindre än två veckor innan hon gick in i det kommunala bolaget lämnade hon ett bolag som drivs av en person som i dag står åtalad för grovt svindleri (se faktaruta).
- Hon har också suttit i ett bolag med kopplingar till den uppmärksammade försäljningen av sömnmedel i gummibjörnar som förbjudits av Läkemedelsverket.
”Agerat bulvan och målvakt”
Anders Björkenheim, expert på bedrägeriprevention, är mycket kritisk till hennes roll.
– Jag trodde inte mina ögon när jag såg att personen tillåts sitta i styrelsen för ett kommunalt bolag. Hon har agerat bulvan och målvakt för kriminella aktörer.
Själv säger kvinnan till SVT att hon inte känt till någon oseriös verksamhet i bolagen, och förklarar att hon gått in i bolagen eftersom hon blivit ombedd av en vän.
– Om det har varit bedrägerier så har jag blivit lurad.
”Hon skäms”
Socialdemokraternas ombudsman i Sörmland, Tommi Lycke, skrev på onsdagen till SVT att uppgifterna skulle utredas av den lokala S-organisationen.
På torsdagen kom beskedet: Politikern lämnar alla sina uppdrag.
– Vi har pratat med henne och hon säger till oss att det känns som hon blivit indragen i något hon inte varit medveten om. Hon skäms för det som hänt och kommer avsäga sig sina uppdrag inom kommunen, säger S-ordföranden i den aktuella kommunen.
SVT:s granskning av härvornas aktörer
SVT har granskat aktörerna i och kring två uppmärksammade bedrägerihärvor: Mobilhärvan med momsbedrägerier för miljardbelopp, respektive en härva med misstänkta investeringsbedrägerier kopplade till företaget Systemhus i Uppsala.
I Uppsalafallet står fem personer sedan över ett år åtalade för grovt svindleri, och bolagen och personerna kan också knytas till andra polisutredningar, domar och myndighetsbeslut.
I mobilhärvan har en rad rättegångar hållits under de senaste åren och domstolarna har dömt ut sammanlagt över 100 års fängelse.