Inflation och höga räntor påverkar många i Sverige. Men några som drabbas extra hårt är unga personer.
– Unga har haft det tufft, de kanske inte har hunnit bygga upp ekonomiska reserver, kommit ut i arbetslivet, fått höjda löner, säger Johan Holm, finansanalytiker vid Sparbanken Rekarne.
Åtta av tio personer mellan 18 och 29 år har ändrat sin syn på ekonomi på grund av dagens ekonomiska läge. Det enligt Swedbanks rapport om ungas ekonomi och livsval, baserad på en undersökning gjord av Kantar sifo.
76 procent uppger att de har dåligt samvete eller oroar sig för någonting kring sin ekonomi, enligt rapporten.
Unga bor hemma allt längre
En konsekvens av det ekonomiska läget är att allt fler bor kvar hos sina föräldrar längre än de hade planerat.
– Åldern för när man kan flytta hemifrån skjuts upp, man har inte möjligheten att flytta hemifrån. Vi ser också en förskjutning i att tidigare var det fler som ville köpa sin första bostad, nu kanske man ser hyreslägenheter som ett alternativ, säger Johan Holm.
Fler har svårt att betala sina skulder
När det kommer till arbete anser många unga att rimlig arbetsbelastning och trygga anställningsvillkor är viktigt. En bra lön klättrar på prioriteringslistan, 2022 uppgav 36 procent att de var viktigt och 2023 var siffran 47 procent.
– Det är en tuffare arbetsmarknad, lågkonjunkturen gör också att arbetslösheten går upp. Framför allt vissa branscher är hårt drabbade, som bygg och handel.
Det är även allt fler som har svårt att betala tillbaka sina konsumtionslån.
– Konsumtionskrediter, att man lånar för att konsumera där räntan är väldigt hög dessutom, där ser vi att det är betydligt fler unga som hamnar i problem.
2022 uppgav fyra procent att de hade svårt att betala tillbaka sina skulder. 2023 hade det ökat till åtta procent.