Jimmy Jansson och Jari Puustinen har pressträff i stadshuset i Eskilstuna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jimmy Jansson (S) om förväntningarna på socialnämnden i Eskilstuna. Foto: SVT

Slopat effektiviseringskrav för skola och omsorg i Eskilstuna – men inte för socialnämnden

Publicerad

Skolan och omsorgen i Eskilstuna slipper det årliga effektiviseringskravet nästa år, men socialnämnden som går mot ett underskott på 44 miljoner i år får bara 11 miljoner mer 2025. Det berättade den styrande majoriteten i Eskilstuna när de presenterade sin årsplan under tisdagen.

Att skola, vård och omsorg undantas det årliga effektiviseringstrycket motsvarar 56,7 miljoner kronor som kan användas i verksamheten.

En annan åtgärd som majoritetskollegorna Jari Puustinen (M) och Jimmy Jansson (S) gärna framhöll var att det ekonomiska trycket på kommunledningskontoret och kommunstyrelsen ska öka.

– Framförallt inom administrationen för politiken finns det saker att göra inom effektiviseringar, säger kommunalrådet Jari Puustinen (M).

Där ska 14 miljoner sparas. Hur har verksamheten vuxit så mycket att man kan spara såna summor?

– Den har vuxit över tid och nu går vi in med åtgärder för att stärka välfärden och se över den centrala administrationen.

Ska minska investeringstakten

Man väljer att minska investeringstakten under den kommande femårsperioden, från 5,8 miljarder till 3,8 miljarder kronor. Detta för att hålla nere låneskulden och räntekostnaderna.

Det långsiktiga resultatmålet på 2,5 procent ligger fast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.