Trappan upp till tågets övervåning är avspärrad med rött och vitt band.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finns det någon maxgräns för hur många som får åka tågen och varför sätter MTR inte in längre tåg? Niklas Ekström, kommunikationsansvarig på MTR, svarar. Foto: SVT

Trängsel på tågen efter elfelet – MTR: ”Ser ingen extra stor risk”

Publicerad

Elfelet på Mälartåg har medfört stor trängsel på flera avgångar. Men innebär trängseln en säkerhetsrisk i sig? Och varför sätter MTR inte in längre tåg?

Sedan övervåningarna stängdes av på dubbeldäckarna förra veckan har antalet sittplatser halverats och Mälartåg uppmanar de resenärer som kan att välja avgångar utanför rusningstid.

Det var den 1 december som övervåningarna stängdes av på Mälartågen. Orsaken är ett tekniskt fel som gett skador på taket på ett fordon.

Enligt Mälartåg ska det ha blivit ett strömöverslag mellan kontaktledningen och tågets yttertak. Vagnskorgen är jordad och det ska därför inte ha inneburit någon risk att resenärer få kontakt med ström.

Utredningen klar om en vecka

Utredningen kring det tekniska felet väntas vara klar nästa vecka. Först då kan resenärerna få besked om när övervåningarna på tågen kommer att öppna igen.

– Utredningen har visat att det inte verkar vara något fel på tågen, utan snarare på infrastrukturen, säger Niklas Ekström, kommunikationsansvarig på MTR.

Hör honom svara på ifall trängseln innebär en säkerhetsrisk i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.