Två personer i olika miljöer. Till vänster sitter en man i röd tröja, medan han pratar i en intervju. Till höger finns en kvinna i en mörk jacka som sitter i en caféliknande miljö, omgiven av moderna möbler och en bardisk i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kan min son få jobb hos dig?”. Hör cheferna Erik Johansson Englund och Maria van den Tempel berätta om hur föräldrar har sökt jobb till sina barn. Foto: Jennifer Berg Eidebo/SVT

Vanligare att föräldrar söker jobb åt sina tonårsbarn: ”Frågar om man får följa med”

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit vanligare att föräldrarna tar en aktiv roll i sina barns jobbsökande. Det vittnar matbutiker, caféer, gymkedjor och hamburgerrestauranger om. Vissa föräldrar vill till och med vara med under själva arbetsintervjun.

– Det är rätt intressant att man hör av sig inför en intervju och frågar om man får följa med, säger Maria van den Tempel, HR-chef på Espresso House, till SVT.

Nervositet och behov av stöd, det tror hon kan göra att vissa ungdomar vill ha med sina föräldrar på arbetsintervjun. Men desto vanligare är det att föräldrarna själva är de som vill vara med.

– Man är nyfiken som förälder, och så vill man vara nära, man vill göra sitt barn rättvisa i det här skedet i livet när de går in i sin första anställning, säger hon.

Det vanligaste är att föräldrarna frågar innan om de får följa med. Då blir svaret nej.

”Tecken på mognad att söka jobbet själv”

SVT har varit i kontakt med andra arbetsgivare, bland annat Max och Fitness24seven, som uppger att föräldrar har velat följa med på deras barns arbetsintervjuer, även om det är ovanligt.

Erik Johansson Englund är butikschef på Hemköp i Eskilstuna och upplever att det är desto vanligare att föräldrarna är aktiva deltagare i början av barnens jobbsökande. Ibland står föräldrarna ett steg bakom tonåringen som ska söka jobb, ibland sköter de hela jobbsökandet åt sina barn.

– Vi upplever det relativt ofta, säger han.

Vissa har med sin mamma när de är 25

Att komma in och presentera sig är viktigt för att få ett jobb tycker Erik Johansson Englund.

– Det get ett mycket bättre intryck av dig om det är du själv som söker jobbet och inte din mamma som kommer in. Jag tänker att det är ett tecken på mognad. Om du inte klarar av att lämna ett cv och gå på en arbetsintervju kanske du inte är redo för arbetsmarknaden, säger han.

De flesta som har med sig mamma eller pappa när de söker jobb på Espresso House är över 18 år, berättar Maria van den Tempel. På Hemköp är de sökande oftast mellan 16 och 20 år.

– Men det har faktiskt hänt att föräldrarna följer med när de är 25, säger Erik Johansson Englund.

Möjliga anledningen: Sociala medier

Erik Johansson tror att sociala medier kan vara en anledning till att vissa inte vågar söka jobb själv.

– Det kan nog vara så att många tycker att det är jobbigt att söka upp en vuxen människa och prata.

Hur ska man tänka när man söker jobb som ung? Hör Erik Johansson Englunds tips i klippet nedan.

En butikschef livsmedelsbutik står framför en diskområde med bakverk och bröd. Butiken är välfylld med hyllor av livsmedel i bakgrunden, och personen bär en röd skjorta med en namnskylt samt handskar. Det finns fulla bakverksvagnar bredvid.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tipsen från chefen: Det är det viktigaste när du söker jobb. Hör butikschefen Erik Johansson Englunds råd. Foto: Jennifer Berg Eidebo/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.