En korridor i en vårdcentral. En kvinna går genom lokalen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I februari 2024 stängde vårdcentralen och sedan dess har lokalerna stått tomma och kostat miljoner i hyra. Foto: SVT/Frida Gunnvald

Vårdcentralen har stått tom i månader – så ska regionen minska kostnaden

Publicerad

Lokalerna efter Vårdcentralen Gallerian i Eskilstuna har stått tomma i över ett halvår – något som inneburit kostnader för regionen. Nu är det klart att delar av lokalen kommer fyllas av annan verksamhet.

Det var i slutet av november förra året som det togs beslut om att lägga ned Vårdcentralen Gallerian i centrala Eskilstuna. Vårdcentralen hade bara funnits i fyra år, men hade svårt att gå runt ekonomiskt. En av anledningarna är de dyra lokalerna som regionen hyr. Hyran ligger på omkring fem miljoner kronor per år och avtalet löper 20 år framåt.

Nya planer för lokalerna

Nu står det klart att delar av habiliteringsverksamheten i Eskilstuna ska in i delar av de tomma lokalerna.

Ekonomisk kris i Region Sörmland

– Det blir bättre tillgänglighet för de patienterna som är inom syn- hörsel- döv- och tolkmottagningen. Nu kan de vara mitt i stan i stället för att åka ut till industriområdet, säger Helena Koch (M), regionråd med särskilt samordningsansvar.

Blir av med andra kostnader

I och med att man blir av med andra lokalkostnader räknar regionen med en besparing på omkring en miljon kronor per år. Samtidigt har den tomma lokalen kostat flera miljoner i år.

Delar av den gamla vårdcentralens lokaler kommer vara fortsatt tomma och enligt regionstyrelsens ordförande Christoffer Öqvist (M), pågår ett fortsatt arbete med att fylla dem.

– Vi fortsätter att titta på om andra verksamheter är lämpade, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris i Region Sörmland

Mer i ämnet