• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Vindkraftsparken i Kafjärden i Eskilstuna. Foto: SVT

Nya turer i tvisten om vindkraftsparken i Kafjärden

Uppdaterad
Publicerad

Det blåser på nytt kring den omstridda vindkraftsparken i Kafjärden i Eskilstuna. Trots stoppat bygglov fortsätter byggandet menar boende i området. Men de uppgifterna dementeras.

Boende i området har polisanmält att byggandet av vindkraftsparken fortsätter, trots att länsstyrelsen i Sörmland har stoppat bygget under tiden det utreds om man handlagt byggloven på rätt sätt.

”Inget byggande som pågår”

Kommunen, som har tillsynsansvaret över vindkraftsparken i Kafjärden, menar dock att det inte handlar om något byggande.

Omtvistad vindkraftspark i Kafjärden

– Säkerheten måste säkerställas så att byggplatsen inte ska utgöra någon fara och det är det arbetet som pågår under mark, säger Rickard Ålund, chef för bygglovsavdelningen på Eskilstuna kommun.

Har ni informerat de boende om vad som pågår?

– Vi får in otroligt många mail och de har vi svarat på, men vi kan vara mer tydliga i vår kommunikation.

Hur länge ska säkerhetsarbetet pågå?

– Byggherren har sagt att deras målsättning är att säkerhetsarbetet ska vara klart under nästa vecka, säger Rickard Ålund.

Länsstyrelsen avgör vindkraftparkens öde

Det är föreningen ”Nej till vindkraftsparken på Kafjärden” som strider mot bygget av nio vindkraftverk på 150 meter. Flera boende i området har överklagat byggandet till länsstyrelsen i Sörmland, som beslutade om inhibition den 15 juni. Bygglovet gäller alltså inte tills länsstyrelsen har fattat ett beslut.

– Vi ska fatta ett beslut i det här ärendet så småningom men jag vet inte exakt när, sannolikt blir det i början av hösten, säger Maria Pattersson, länsjurist vid länsstyrelsen i Sörmland.

Flera överklaganden ska hanteras

Det är många boende i området som har överklagat byggandet till länsstyrelsen i Sörmland, och vissa har avvisats.

– Vi anser inte att de har rätt att överklaga på grund av att de bor för långt bort från vindkraftsparken, säger Maria Pettersson.

Dessa personer har i sin tur överklagat avvisandet och ärendet ligger nu hos mark- och miljödomstolen. Men om vindkraftsparken ska byggas elller inte avgörs alltså hos länsstyrelsen i Sörmland.

– När vi har fattat vårt beslut så går det i sin tur att överklaga hos mark- och miljödomstolen, säger Maria Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omtvistad vindkraftspark i Kafjärden

Mer i ämnet