En av kommunerna med störst ökning är Norrtälje kommun. Där har antal orosanmälningar ökat med nästan 50 procent mellan åren 2014 och 2018, och det är något som märks av på kommunens socialkontor.
– Det är många familjer som har det svårt på flera olika plan i kombination med att den psykiska ohälsan hos barn har ökat, säger Jessica Gjertz på Norrtälje kommun.
Skolor anmäler mer
Lejonparten av orosanmälningarna i länet kommer från polisen, vården och skolan. Och i Norrtälje kommun har man märkt av en stor ökning från just skolor de senaste åren.
– Barn har hamnat mer i fokus. Man har blivit tryggare i att orosanmäla, säger Jessica Gjertz.
AI-robot ska effektivisera arbetet
För att hantera ökningen av orosanmälningarna inför Norrtälje kommun nu ett nytt system där alla orosanmälningar registreras digitalt. I systemet bistår en robot och artificiell intelligens arbetet, vars uppgifter blir att sortera informationen som kommer in och som i framtiden även ska kunna ge förslag på förhandsbedömningar till socialarbetarna.
– Tanken är att AI-delen ska ge förslag på förhandsbedömningar kring om vi ska inleda utredning av ett barn eller en familj.
Så gör du om du misstänker att ett barn far illa
Om du misstänker eller känner till att ett barn far illa ska det i regel anmälas till socialtjänsten i den kommun som barnet bor i. Som privatperson har du möjlighet att vara anonym när du gör en anmälan. Kontaktuppgifter till socialtjänsten hittar du på den aktuella kommunens hemsida.
Om du misstänker att ett barn blir eller har blivit utsatta för misshandel eller sexuella övergrepp så kan du vända dig till polisens Barnahus. Är det ett pågående brott eller en akut situation ska du ringa 112.
Källa: Socialstyrelsen, Polisen