Man räknar med att fyra elever i varje skolklass lever i en familj där någon har ett risk- eller missbruksproblem. Foto: Iman Tahbaz/SVT

Fyra elever i varje klass tros leva nära någon med missbruksproblem

Uppdaterad
Publicerad

Uppskattningsvis fyra elever i varje skolklass lever i en familj där någon har ett risk- eller missbruksproblem. Men orosanmälningar från förskolor är få. Därför startades ett projekt i Stockholm för att hjälpa förskolepersonal att stötta de här barnen och familjerna.

Ersta Vändpunkten i Stockholm, som är en mottagning för personer som är anhöriga till någon med ett beroende, räknar med att fyra elever i varje skolklass lever nära risk-eller missbruksproblem och tänkte att det borde vara samma andel drabbade i barn förskolan. Men när de kollade orosanmälningar från förskolor till socialtjänsten på Södermalm i Stockholm hittade de inte en enda anmälan. Därför startade de ett förskoleprojekt tillsammans med Stockholms stad med föreläsningar och stöd till förskolepersonal om hur de kan hantera de här familjerna.

– De här rutinerna för hur man ska ta emot en till exempel berusad förälder, det ska alla pedagoger känna att ”det här klarar jag”, berättar Oskar Palmbäck gruppledare på Ersta Vändpunkten. Det är en väldigt svår situation både för barnet och personalen.

Projektet har resulterat bland annat i rutiner och riktlinjer för förskolor, ett närmare samarbete mellan förskolor och socialtjänst och särskilda barnombud har utsetts med uppgiften att se till att barnets rättigheter sätts i första rummet.

Foto: Iman Tahbaz/SVT

”Lärt oss att tyda tecken”

Jeanette Andersson är biträdande förskolechef på Västra Södermalms förskolor och säger att de lärt sig mycket genom att delta i projektet:

– Bland annat har vi lärt oss att tyda tecken i barn beteenden. Det kan handla om barn som kanske blir väldigt oroliga sent på eftermiddagen när det börjar bli dags att gå hem, barn som har ett ganska våldsamt beteende som man kanske inte riktigt förstår varför, barn som kommer väldigt hungriga till förskolan på måndagen, för att man kanske inte fått mat under helgen.

Jeanette haglund Svensson, projektledare på Vändpunkten, Jeanette Andersson, biträdande förskolechef och Oskar Palmbäck, gruppledare på Vändpunkten. Foto: Iman Tahbaz/SVT

”Till slut kan man må väldigt dåligt”

Ersta Vändpunkten, som är en mottagning för barn och vuxna som lever i eller har växt upp i en familj eller relation med missbruk, startade även en helt ny barngrupp för förskolebarn 4-6 år och deras föräldrar.

– Till slut kan man må väldigt dåligt, vi har barn som uttrycker att de inte vill leva längre, fastän de är väldigt små, så vi vill avlasta dem, helt enkelt, och få dem att släppa de vuxnas problem, det är de vuxna som ska ta hand om de vuxna, säger Jeanette Haglund Svensson, som är projektledare på Vändpunkten.

Under projektets gång har man kunnat se att orosanmälningarna ökat och Stockholms stad beslutat att förlänga och utöka projektet till fem ytterligare stadsdelar i Stockholm; Skarpnäck, Skärholmen, Enskede-Årsta-Vantör, Hässelby-Vällingby och Bromma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.