Lidingö kommun anser att Biancas hjälpbehov uppgår till två timmar och 22 minuter per dag, och att det ingår i föräldraansvaret. Foto: Tommy Bergman/SVT

5-åriga Bianca får behålla LSS-stödet – tills vidare

Uppdaterad
Publicerad

I söndags kunde SVT rapportera om 5-åriga Bianca som plötsligt fick sina stödinsatser via LSS indragna. Men nu har förvaltningsrätten meddelat att hon får behålla hjälpen tills vidare.

Femåriga Bianca lider av flera allvarliga sjukdomar och har sedan tidigare beviljats 60 timmars stödinsatser per månad. Men efter nya regler bedömde Lidingö kommun att hjälpbehovet skulle täckas av föräldraansvaret.

– Det var en chock. Både pappan och jag grät när brevet kom, sa mamma Ivana Jevtovic till SVT Nyheter Stockholm tidigare.

Beskedet kom i början på juli och tanken var att familjen skulle få behålla några timmars stöd fram till 1 september för att vänja sig innan hjälpen helt togs bort.

Drar tillbaka besked

Men nu har förvaltningsrätten istället beslutat om inhibition, vilket Mitti var först att rapportera om. Tills rätten avgjort målet får familjen alltså behålla sina 60 timmar per månad.

Ivana Jevtovic börjar gråta när hon får beskedet.

– Tårarna rinner när man hör det. Jag hoppas att det kommer gå åt rätt håll, att de verkligen förstår vilket behov Bianca har, säger hon till SVT.

Uppmärksammat i medier

Fallet har uppmärksammats i flera medier efter att SVT gjorde reportaget om Bianca.

– Det vi föräldrar sa om Biancas behov betydde ingenting förrän vi gick ut i media. Jag tycker inte att barns liv och rättigheter ska bero på det.

Agneta Bolmgren, verksamhetsområdeschef vid omsorgs- och socialförvaltningen på Lidingö kommun, säger att det behövs rättspraxis när lagförändringar införs för att veta hur lagen ska tillämpas. När hon får frågan om det innebär att förvaltningen inte vet hur lagen ska tillämpas, så ber hon istället om att få svara på frågor skriftligen:

”Vi välkomnar Förvaltningsrättens beslut. Vårt mål är alltid att följa lagen och lagens intentioner. Naturligtvis följer vi Förvaltningsrättens beslut. För övrigt kommenterar vi inte det enskilda fallet.”

Så här lät det när SVT träffade familjen Ivanovic tidigare i juli:

Flicka sitter i rullstol medan mamma hjälper henne

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Femåriga Bianca, som lider av flera allvarliga sjukdomar, står inför att förlora sitt LSS-stöd i september. Familjen är i chock: ”Hur ska jag orka”, undrar mamman Ivana Jevtovic. Foto: Tommy Bergman/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.