Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Marie Cham, Afrosvenskarnas riksorganisation, och Clara Lindblom (V) om att hovtjänaren Gustav Badin, vars ursprungliga namn var Kwasi, nu ska få en minnessten på Katarina kyrkogård. Foto: SVT och konstnären Gustaf Lundberg

Hovtjänaren Gustav Badin får minnessten på Katarina kyrkogård

Uppdaterad
Publicerad

Den afrosvenske hovtjänaren Gustav Badin, som ursprungligen hette Kwasi, ligger begravd på Katarina kyrkogård men utan vare sig gravsten eller minnessten. Nu har Stockholms stad beslutat att en minnessten i hans namn ska uppföras på kyrkogården.

– Kwasi växte upp i kungahuset och hade en prominent roll, men trots det belyses inte hans roll i den svenska historieskrivningen. Hans närvaro här på Katarina kyrkogård behöver synliggöras, säger Marie Cham, ordförande i Afrosvenskarnas riksorganisation.

Gustav Badin föddes runt 1750, troligtvis på ön Saint Croix, en dansk koloni i Västindien där hans föräldrar var slavar från Afrika. När han var i tioårsåldern skänktes han som gåva till drottning Lovisa Ulrika och växte upp vid hovet.

– Gustav Badin är en viktig del av svensk historia och den här minnesstenen är symboliskt viktig för att lyfta afrosvensk historia i Sverige, säger Clara Lindblom (V), borgarråd i Stockholms stad med ansvar för kyrkogårdsfrågor.

Tanken är att minnesstenen ska avtäckas den 9 oktober, på årsdagen av avskaffandet av slaveriet i Sverige, vilket skedde 1847 då den siste slaven i svensk ägo frigavs på ön Saint-Barthélemy, som då var en svensk koloni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.