bred till vänster, Aino till höger

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brevet från försäkringsbolaget triggade igång Ainos ätstörningstankar. Foto: Privat/SVT

Aino, 30, ”för tjock” för att få försäkring – på grund av sitt BMI

Uppdaterad
Publicerad

Stockholmaren Aino Oxblod fick en chock när brevet från försäkringsbolaget damp ned i brevlådan. Hon nekades sjuk- och olycksfallsförsäkring på grund av sitt Body mass index, BMI.

– Att få rakt upp i ansiktet att man är för tjock för att få försäkras, det kändes nästan surrealistiskt, säger hon.

”Ditt BMI-värde är förhöjt”. Så löd meddelandet från försäkringsbolaget för en dryg vecka sedan, vilket Aino då berättade om i en krönika hos tidningen Femina. I sin ansökan hade hon uppgett vikt, längd och sjukdomshistoria – men hon hade ingen aning om att ett visst BMI kunde ligga till grund för avslag.

Enligt beslutet från försäkringsbolaget har en gräns satts eftersom högre BMI-värden innebär en ökad risk för bland annat hjärt- och kärlsjukdomar.

Läkaren: ”Det är olyckligt”

Aino är kritisk mot att BMI används på det sättet och pekar även på att försäkringsbolagets sätt att kommunicera beskedet riskerar att trigga ätstörningar.

– Det säger ingenting om min fettprocent, fettfördelning på kroppen, hur ofta jag tränar eller vad jag äter, menar Aino Oxblod.

Läkaren Ylva Trolle Lagerros, som arbetar på Centrum för obesitas på Karolinska sjukhuset, instämmer.

– Det är olyckligt. Jag menar, försäkringsbolaget tar till exempel inte reda på om personen kör för fort, det är antagligen en mycket större risk, resonerar hon.

Försäkringsbolaget: ”Kommer se över detta”

Enligt försäkringsbolaget Bliwa kan de inte göra individuella bedömningar eftersom de är ett gruppförsäkringsbolag.

”Precis som många andra i branschen använder vi BMI som en del i vår bedömning [...] Men vi tittar även på andra parametrar. Givetvis finns det undantagsfall där BMI inte ger en tillräckligt bra helhetsbild. Därför ger vi våra kunder en möjlighet att återkomma med kompletterande uppgifter”, skriver företagets presskontakt Daniel Olemyr i ett mejlsvar till SVT.

Daniel Olemyr skriver även att de beklagar om kunden uppfattat kommunikationen som problematisk.

”Vi inser givetvis att detta handlar om känsliga frågor där det är viktigt hur vi uttrycker oss. Vi kommer att se över detta”, skriver han.

BODY MASS INDEX

Body mass index, förkortat BMI, är ett mått på förhållandet mellan längden och vikten. Det används för att räkna ut om man har undervikt, normalvikt, övervikt eller fetma.

Ett BMI på 18,5-24,9 bedöms som normalvikt, 25-29,9 visar att man kan ha övervikt och från 27 och uppåt ökar riskerna ofta för högt blodtryck, förhöjda blodfetter och diabetes typ 2. Ett BMI på 30 eller mer kan visa att man har fetma.

BMI bedömer endast vikt, inte hälsa. För att bedöma hälsan i sin helhet behövs andra mätningar, till exempel blodtryck och blodprover.

Att bedöma vikten med hjälp av BMI passar inte för barn och inte heller för personer med mycket muskelmassa, eftersom det inte visar hur stor del av kroppen som är muskler och hur stor del som är fett.

En annan brist med BMI är att det inte visar hur fettet är fördelat i kroppen.

Källa: 1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.