Ambulanspersonal: ”Händer att ambulans förföljs när skottskadade körs till sjukhus”

Uppdaterad
Publicerad

Ambulanspersonalen Kicki Forslund och Ulf Wallén har båda jobbat länge inom ambulanssjukvården. De vittnar om ett ökat samhällsvåld och en tuffare arbetsmiljö.

– Värst är det de gånger när det uppstått hotfulla situationer och vi saknar polis på plats, säger Kicki Forslund ambulansspecialistsjuksköterska vid Falck Ambulans.

Även om det finns tydliga säkerhetsrutiner för hur ambulanspersonal ska agera vid allvarliga och våldsamma händelser kan situationen ändras snabbt.

– Det finns gånger som vi åkt på larm om buksmärtor, men det sen visar sig vara skottskador med misstänkt gärningsperson på platsen, säger Ulf Wallén ambulansjukvårdare.

Avvikelserapporter om hot och våld

I genomsnitt görs drygt en anmälan i veckan där ambulanspersonal utsätts för hot eller våld vid utryckning, visar SVT Nyheter Stockholms genomgång av årets inrapporterade avvikelserapporter i Region Stockholm.

Vid de tre ambulansbolagen AISAB, Samariten och Falk framgår bland annat hur ambulanspersonal misshandlats, jagats med vapen eller blivit knivskuren. Fram till oktober i år har 62 anmälningar gjorts. En siffra som legat ungefär konstant sen 2018.

– Missbruk och bristande samverkan är vanligast i våra avvikelserapporter. Vi upplever att det oftare finns vapen med i vårdmiljön idag än tidigare, säger Ulf Kanfjäll, verksamhetsansvarig vid Samariten ambulans.

Antalet avvikelserapporter de senast åren i Region Stockholm har legat på ungefär samma nivå. Foto: SVT

De allvarligaste händelserna ska rapporteras vidare till Arbetsmiljöverket. Mellan 2016 och 2021 har det skett en fördubbling av antalet anmälningar till myndigheten från hela landet. Uppgången nationellt kopplas till coronapandemin.

Se reportaget där SVT följde med ambulanspersonal under ett nattpass i spelaren ovan.

Anmälningar om hot och våld från ambulanspersonal till arbetsmiljöverket 2016–okt 2021

En tredjedel av alla anmälningar från ambulanspersonal till Arbetsmiljöverket handlar om allvarliga hot och våldshändelser. 251 av totalt 629 stycken för hela landet.

Flest anmälningar har gjorts i Malmö 149 stycken därefter kommer Stockholm med 60 anmälningar och Göteborg har gjort 10 anmälningar.

Källa: Arbetsmiljöverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.