• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

”Träffar på saker som man aldrig glömmer” – hör Per Tonhammar berätta. Foto: Christian S Zetterdahl/SVT

Ambulanssjuksköterskan: ”Kommer bära med sig de här sakerna resten av livet”

Uppdaterad
Publicerad

För ambulanssjukvården är det ingen lätt uppgift att anlända till en plats med initialt få uppgifter, som vid en skottlossning. Något som specialistsjuksköterskan Per Tonhammar bekräftar.

– Man blir väldigt fokuserad, man vill göra rätt i de här situationerna, det blir svårt på så många olika sätt, säger han.

Per Tonhammar har arbetat inom ambulanssjukvården i Östergötland sedan 2009. För SVT berättar han hur snacket i bilen på väg till platsen där en skottlossning ägt rum, kan låta.

– Vi vet inte hur många som är skadade, vi vet inte hur de är skadade, vi vet inte hur det ser ut på plats, vilka förutsättningar vi kommer att ha, säger han och fortsätter:

Skjutvapenvåldet i Linköping

– Om vi har svåra skador, vilken ände börjar vi i. Vi tittar uppifrån och ner på patienten, vi kollar på andningen, på cirkulationen och sen har vi specifika åtgärder som vi gör. Ju mer skadad patienten är ju snabbare gör vi åtgärderna.

”Vi ska vara väl inövade”

Den senaste tidens våldsdåd i Linköping, med flera skottlossningar och fyra av dem med dödlig utgång innebär en ökad medvetenhet hos ambulanspersonalen, enligt Per Tonhammar.

– Vi övar ständigt på vård för olika former av våld, olyckor och sjukvårdscenarion. Vi ska vara väl inövade, veta hur vi ska göra och vi ska vara medvetna om risker – det är det viktigaste.

Med anledning av situationen har en lokal åtgärd varit att ambulansen börjat vara med på veckovisa avstämningar med kommun, räddningstjänst och polis kring läget i särskilt utsatta områden.

– Det finns ett informationsflöde som inte riktigt fanns innan. Där vi får reda på situationen och riskbedömningar, säger Per Tonhammar och betonar att detta är av yttersta vikt för personalen inom ambulansvården.

– Det gör att vi kan känna oss tryggare i våra riskbedömningar, vi vet då att det kan vara farligt i ett område. Det kan till exempel innebära att vi ber polis om assistans, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutvapenvåldet i Linköping

Mer i ämnet