Hör Bärbel Jung, verksamhetschef på kirurgiska kliniken på Universitetssjukhuset i Linköping, berätta om sitt starkaste minne när en stickskadad patient kom till sjukhuset. Foto: Christian S Zetterdahl/SVT

Verksamhetschef kirurgiska kliniken: ”Förut var detta en sällanhändelse”

Uppdaterad
Publicerad

Bärbel Jung är verksamhetschef på kirurgiska kliniken på Universitetssjukhuset i Linköping. Hon berättar hur de anställda inom kirurgin påverkats av den senaste tidens våldsdåd i Linköping, där flera skottlossningar med dödlig utgång har ägt rum.

– Att förstå vad som kan ha skadats under kulans gång genom kroppen är det svåraste rent kirurgiskt. Man får oftast åtgärda det mest akuta först, berättar Bärbel Jung.

Redan i början av 2000-talet var en tidigare verksamhetschef inom region Östergötland med och startade en sydöstraregional utbildning då sjukvårdspersonalen sällan ställdes inför stick- och skottskador. Detta innebär att regionens doktorer har gått en avancerad traumakurs, där de bland annat fått lära sig ta beslut om i vilken ordning saker skall göras.

Skjutvapenvåldet i Linköping

Åkte till USA för att öva

– Det kan hända att en skottskada gått genom buken och upp i bröstkorgen och då måste man förstå i vilken ände man ska börja, säger Bärbel Jung och tillägger att man försökt förbereda sig för att detta inte längre är en sällanhändelse.

De har även utövat ren träning genom operationer av grisar. I många år fick även personalen åka på en studieresa till Philadelphia i USA, där skjutningar är vanligt förekommande.

– De fick hospitera två veckor på ett sjukhus som har extremt mycket skottskador. Dock visade utvärderingar att studieresan inte var det bärande, så numer ingår inte den i kursen.

Sedan ett par år tillbaka har kirurgkliniken i Linköping beslutat om att alla som har bakjourer ska utbildas i kursen var femte år.

– Detta för att man inte bara går den en gång. Även om det har hänt många gånger nu är det ju ändå inte vardagsmat, så att man är beredd på att ta de här rätta besluten, säger Bärbel Ljung.

Hör Bärbel Ljung berätta om sitt starkaste minne i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutvapenvåldet i Linköping

Mer i ämnet