Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ribban ligger ju på goda levnadsvilkor, inte drägliga eller nästan uthärdliga” säger Mats Jansson, sakkunnig utredare Autism Sverige Foto: Axel Rosenberg/SVT

Autism Sverige dömer ut kommunens agerande: ”Oetiskt”

Uppdaterad
Publicerad

I många kommuner fungerar LSS bra och personer med behov får rätt stöd. Men det skiljer sig väldigt mycket mellan kommuner, och vilken hjälp man får via LSS kan liknas vid ett lotteri. Enligt en medlemsenkät från Autism Sverige 2017 har en av tre fått avslag på en LSS-insats.

– Vi ser en tendens att man i kommuner tror att insatserna är till för att uppfostra eller träna bort personens funktionsnedsättning, säger Mats Jansson, sakkunnig utredare Autism Sverige.

LSS är en lag som ska värna om individens specifika behov och integritet. Men vissa kommuner ser i stället lagens svängrum som en möjlighet att dra ner på stödet, menar Mats Jansson, sakkunnig utredare Autism Sverige.

– Det går ju inte att tro annat än att det finns kostnadsskäl inblandade.

Fallet Tim: SVT granskar LSS i Österåkers kommun

”Oetiskt agerande”

När Mats Jansson får höra om hur Österåker kommun dragit in stöd för Tim Engström säger han:

– Utan närmare kännedom om den situationen så låter det som ett direkt oetiskt agerande där jag tolkar det som att man inte förstått lagstiftningens syfte. Det är tyvärr något som vi ser mer av idag, att kommuner slår ifrån sig och säger ”hen vill inte, då kan inte vi ”.

“Rättsosäkert system”

Österåker kommuns beslut att dra in Tims LSS blev starten på en lång kamp för Tim och Anita Engström. Anita drev Tims fall till Kammarrätten, men även där fick de avslag. Mats Jansson på Autismförbundet möter många människor i liknade situation som Tim Engström, som för en ojämn kamp mot sin kommun.

– Den enskilda individen saknar de juridiska resurserna som kommunerna har och det skapar ett rättsosäkert system, säger Mats Jansson. 

Även Socialstyrelsen har kunnat se stora skillnader mellan kommuner och att allt fler nekas insatser. I ett trettiotal kommuner avslogs minst hälften av LSS-ansökningarna 2022.

SVT har pratat Monica med Kjellman (L) som är ordförande för vård och omsorgsnämnden i Österåker och ansvarig för LSS. Hon vill inte ställa upp på en intervju kring detta.

I videon: Hör Mats Jansson berätta om hur kommunerna brister i LSS

Hur fungerar LSS – det säger medlemmarna i Autism Sverige:

  • Drygt hälften är nöjda med det stöd de får:
  • En av tre får avslag på LSS-insats.
  • Tre av tio har överklagat LSS-beslut.

Källa: Medlemenkät från Autism Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Tim: SVT granskar LSS i Österåkers kommun

Mer i ämnet