Det var i maj 2020 som kvinnan fick djurförbud. Enligt länsstyrelsen hade hon och hennes sambo brustit i skötseln av 30 får, en anka, 40 höns, elva getter och en hund – det handlade bland annat om smutsiga utrymmen, skaderisker och djur i underhull.
Kvinnan har sedan dess drivit en intensiv kampanj mot länsstyrelsen genom att mobilisera på sociala medier, hänga ut handläggare på nätet och skicka hundratals mejl till myndigheter med formuleringar som att personal på länsstyrelsen ”kommer bli som jagade villebråd” – vilket SVT har rapporterat om i en tidigare granskning.
I en ansökan om hävning av djurförbudet 2022 uppgav kvinnan att ”samtliga djur har avyttrats i enlighet med besluten och det har därefter inte förekommit någon djurhållning”.
”Blev problem”
Men så blev det inte. Istället tog kvinnan med sig getterna till Åland för drygt två år sedan.
– Hon hade dem fritt överallt, de gick längs vägarna. Det är klart att det blev problem, säger en person som bor i området.
SVT erfar att getterna fortfarande är i kvinnans ägo men att hon anmälts till Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet och därefter anlitat en person för att sköta dem.
– Senast hon var här och tittade till getterna var i mars, berättar djurhållaren som vill vara anonym.
Åländska myndigheter konstaterade brister i kvinnans djurskötsel, men ärendet avslutades då man ansåg att problemen åtgärdats.
Bidrag för hotade djurarter
Kvinnan har fått 304 713 kronor i jordbrukarstöd av Jordbruksverket under nästan tio års tid, varav 80 164 kronor varit för hållning av får och hotade djurarter. Sedan hon fick djurförbud har totalt 24 031 kronor betalats ut för djurhållning.
Först den 30 januari i år tog myndigheten beslut om att häva stödet då man fått kännedom om kvinnans djurförbud.
SVT har sökt kvinnan flera gånger för att ställa frågor om jordbrukarstödet och flytten till Åland, men hon har inte återkommit. Hon har tidigare sagt till SVT att länsstyrelsen omhändertar djur utan grund och att djurägare inte får tillräcklig juridisk hjälp.
Den här granskningen har gjorts i samarbete med Ålands radio.