Dan Bengtsson, som arbetat som konkursförvaltare i elva år, hanterar ungefär 50 konkurser per år. Av dem anmäler han ungefär 30 till Ekobrottsmyndigheten, EBM.
– Vi gör anmälningar i mer än hälften av fallen, säger han.
Konkursförvaltaren är den som har inblick i vad som hänt i företaget som begärts i konkurs och ska slå larm till åklagare om brott misstänks.
Antalet anmälningar från konkursförvaltare till Ekobrottsmyndigheten har ökat med 30 procent under 2024 jämfört med året innan.
Men trots att konkursförvaltarna som gör utredningen själva är jurister, som ska göra en första bedömning om det finns misstankar att ett brott begåtts, är det bara 15 procent av brottsmisstankarna som lagförs.
Därför läggs ärenden ner
Enligt Per Hedman, vice överåklagare på EBM, finns det tre vanliga anledningar till att man lägger ner brottsmisstankar.
Den första och vanligaste är förundersökningsbegränsning, att en person som är misstänkt för flera brott främst ska utredas för den brottsmisstanke som kan leda till högst straff.
Den andra är att att man bedömer att bevisbördan inte är tillräcklig. Den tredje är att brotten inte går att utreda, exempelvis för att personen lämnat landet.
Konkursförvaltaren: ”Väljer enklare fall”
Dan Bengtsson menar att bokföringsbrott är det brott som utreds mest av EBM. Han menar att det är enklare brott att utreda och det påverkar statistiken över uppklarade fall.
Samtidigt ser han att de fall som han verkligen hade velat se att de utreds ofta läggs ner.
– När det är mer allvarlig brottslighet, och vi gjort en grundligare utredning själva och ekobrott måste följa pengarna, är det vanligt att det läggs ner.
Åklagaren: ”Vår välfärd är hotad”
Per Hedman på EBM delar inte den uppfattningen och tycker inte det finns någon grund för det påståendet.
– Hela tiden är det en balansgång mellan resurser och vad man vill ha ut.
Att problemet är allvarligt och att det händer att samma personer dyker upp i många ärenden är de överens om.
– Det är ju vår välfärd som är hotad i slutändan, om det här får fortsätta, säger Per Hedman.
Statistik Ekobrottsmyndigheten 2024
• 80 procent av alla anmälningar till Ekobrottsmyndigheten (EBM) kommer från konkursförvaltare och Skatteverket, alltså jurister som gjort bedömningen att det finns anledning att misstänka brott.
• 2024 gjordes 10 774 anmälningar. 5 865 gjordes av konkursförvaltare och 2 870 kom från Skatteverket.
• Varje anmälan kan innehålla flera brottsmisstankar, och förra året inkom 48 235 brottsmisstankar till EBM. Av dem ledde 6 916, eller 15 procent, till beslut om lagföring, alltså åtal, åtalsunderlåtelse eller strafföreläggande.
Källa: Ekobrottsmyndighetens årsredovisning 2024