Det är oklart hur många som har haft kontakt med det smittade barnet som har besökt akutmottagningen flera gånger under de senaste fem dagarna.
Sjukvården försöker kartlägga vilka som kan ha exponerats för smittan och erbjuda förebyggande vård. Det viktigaste är kanske att sprida information så att de som kan ha smittats vet vilka symtom de ska ge akt på, förklarar Per Follin, smittskyddsläkare i Region Stockholm.
Insjuknandet brukar ske mellan 7 och 18 dagar efter exponering, först som förkylningssymtom.
– Man får feber, torrhosta, irriterade röda ögon, utslag i munslemhinnan. Sedan dröjer det tre, fyra dagar innan mässlingsutslagen kommer. Man är smittsam även under den perioden som man har luftvägssymtom, säger Per Follin.
Femte fallet av mässling i Stockholm i år
Fallet är det femte som har konstaterats i region Stockholm hittills i år. Årligen brukar mellan 10 och 20 fall konstateras i regionen. I hela landet rapporterades förra året enligt Folkhälsomyndigheten drygt 40 fall.
Världshälsoorganisationens (WHO) slog nyligen larm om en kraftig ökning av antalet fall av mässling i världen under första kvartalet. Men i Sverige syns ingen liknande uppgång.
– I Sverige är situationen god. Vi har en hög barnvaccinationstäckning. Det hindrar inte att vi ändå kan se fall och att speciellt mottagliga personer kan bli svårt sjuka, säger Per Follin.
Fakta
- De som har haft mässling har ett livslångt skydd.
- Barn vaccineras mot mässling genom barnvaccinationsprogrammet och täckningen i Stockholms län är över 96%.
- Den som är osäker på sitt skydd kan rådgöra med sin vårdcentral eller en vaccinationsmottagning.
- De flesta som är födda före 1960 har haft mässlingen och kan inte bli smittade. Personer som är födda 1960-1980 kan ha större risk medan personer födda efter 1980 i allmänhet har fullgott skydd.
- Eftersom mässling är mycket smittsamt ska man alltid ringa först till vårdmottagningen i stället för att åka direkt dit. Den som behöver träffa en läkare kan då gå direkt till ett undersökningsrum, och därmed undvika att smitta andra. Det gäller också för sjuka barn.
- Vuxna som behöver komplettera sitt skydd vänder sig till sin vårdcentral eller vaccinationsmottagning.
- 1177 Vårdguiden ger råd om mässling och vaccination på telefonnummer 1177 eller på 1177.se