Foto: Karin Röse/SVT

Socialborgarrådet: ”Barnen ska bort från gatan och de ska inte begå brott”

Uppdaterad
Publicerad

Socialborgarrådet reagerar nu på polisens uppgifter om att det är gatubarn som ligger bakom flera fall av rån och misshandel den senaste tiden. Stockholms stad ska förstärka samarbetet med polisen för att få bort barnen från gatan.

– Det är en allvarlig situation både för barnen som lever i den här miljön och för de personer som blivit utsatta för brott, säger Åsa Lindhagen (MP) som är socialborgarråd i Stockholm.

Stockholms stad har nu tre socialsekreterare som tillsammans med polisen jobbar enbart med de barn och unga som lever på gatan. Även Stadsmissionen och länsstyrelsen är engagerade.

Gatubarnen i Stockholm

LÄS MER: Ensamma gatubarn bakom flera rån

Problemet är att många av gatubarnen inte vill ha någon hjälp och därför håller sig undan myndigheterna.

– Vi erbjuder stöd och hjälp på olika sätt. Men vi måste få mer information om varför de här barnen avviker när de placerats hos en familj eller på ett boende, säger Åsa Lindhagen.

Runt 200 gatubarn

Uppskattningsvis lever runt 200 barn och unga på Stockholms gator. Några av dem är så unga som tolv år. En del kommer från Nordafrika, men det finns också barn från andra områden som till exempel Mellanöstern.

Många har mycket lågt förtroende för samhället och vill därför inte säga så mycket om sin situation.

– Vi kanske måste arbetat med en ny typ av familjehem, där det finns mer kunskap om de här barnens situation, säger Åsa Lindhagen.

Men om de inte vill ha någon hjälp?

– Ja, då är det naturligtvis svårt. Men målet är glasklart: Barnen ska inte vara på gatan och de ska inte begå brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gatubarnen i Stockholm

Mer i ämnet