Foto: TT

Färre närakuter i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Antal närakuter i Stockholms län ska gå från 17 stycken till 12, men med högre kompetens. Det ska bland annat bli lättare för patienter att veta vart man ska vända sig vid sjukhusbehov.

Närakuterna i Stockholms län ska bli färre men bättre, det beslutet fattade Hälso- och sjukvårdsnämnden i Stockholm läns landsting under tisdagen. De idag 17 närakuterna ska bli 12 och planeras att vara i drift till 1 januari 2017.

Problemet med dagens närakutmottagningar är enligt Hälso- och sjukvårdsnämnden att de har olika innehåll. Det innebär att allmänheten kan ha svårt att veta vad som gäller på de olika mottagningarna och när man ska vända sig till dem istället för den vanliga akutmottagningen vilket påverkar väntetiderna och patienterna som behöver akutsjukhusets resurser.

”Ohållbart på akuterna”

– I dag har vi närakuter, lättakuter och jourakuter – en massa olika namn och olika service. Vi behöver renodla det här. Vi som patienter behöver veta vad vi har att förvänta oss när vi går till en närakut, säger sjukvårdslandstingsråd Anna Starbrink (FP) till Stockholm Direkt.

Under mandatperioden 2002-2006 införde Socialdemokraterna, tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet, en liknande struktur för närakutmottagningar. Men sedan 2006 har Alliansen och landstinget stängt ner ett stort antal närakuter.

– Situationen på våra akutsjukhus är idag ohållbar. Att vårt förslag för uppgradering av närakuterna nu blir verklighet innebär att vården får lika hög kvalité oavsett vilken mottagning du besöker. Det kommer att avlasta akutmottagningarna och ge fler stockholmare vård utan långa väntetider, säger oppositionssjukvårdslandstingsråd Dag Larsson (S).

Högre krav på mottagningarna

Det kommer ställas större krav på de nya närakuterna. Bland annat ska samtliga ha möjlighet att ringa och efterfråga kompetens hos en specialist, alla mottagningarna ska ha öppet mellan klockan 8:00 och 22:00 under alla dagar i veckan, ha tillgång till laboratorium och röntgen och kunna ta emot ambulanser.

Men var de nya mottagningarna kommer öppna är ännu inte klart. Det kommer ske ett politiskt beslut i ämnet under ett senare skede enligt Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.