Flera personer ha attackeras av en person med kniv i Hässelby – filmer på attackerna har spridits på sociala medier. Foto: Janne Åkesson/SWEPIX/Telegram

Uppgifter: Misstänkt kopplas till internationell våldsrörelse

Uppdaterad
Publicerad

En person under 15 år är omhändertagen misstänkt för mordförsök efter att en man i 80-årsåldern knivskadades i Hässelby strand. Enligt uppgifter till SVT Nyheter har personen koppling till en våldsbejakande internetrörelse. Samtidigt utesluter polisen inte att det finns fler gärningspersoner.

Efter onsdagens mordförsök valde polisen att hålla konstant uppsikt över en ”intressant person”, för att försöka förhindra nya våldsdåd. På fredagsmorgonen gjorde polisen en husrannsakan och omhändertog då en misstänkt person som är under 15 år. Personen ska förhöras.

– Vi tror vi har rätt person omhändertagen men vi jobbar brett så att vi inte missar något, säger Andreas Imhagen, tillförordnad lokalpolisområdeschef.

Koppling till våldsrörelse på nätet

Personen är misstänkt för mordförsöket på en man i 80-årsåldern som skedde under onsdagskvällen. Polisen arbetar även utifrån tesen att mordförsöket hör ihop med ett tidigare mordförsök i Hässelby den 18 juli.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter har personen som nu omhändertagits koppling till en internationell våldsbejakande internetrörelse. Den rörelsen och förgrenade nätverk har den senaste tiden figurerat i rättsfall i flera länder, och FBI gick redan förra året ut med en varning för den här typen av rörelser.

Eftersom den misstänkta personen är minderårig är personen frihetsberövad genom omhändertagande i stället för gripande.

Utesluter inte fler gärningspersoner

Bevisläget ser bra ut enligt polisen. Det är inte uteslutet att det kan finnas fler gärningspersoner.

– Vi utreder brett och kommer undersöka alla kopplingar till brottet och eventuellt nya identifierade brott, skriver Lindström senare i ett mejl till SVT Nyheter.

Försöker skapa trygghet

Polisen har just nu en trygghetsskapande insats i Hässelby.

– Vi förstår att medborgarna är oroliga så vi jobbar med lokal närvaro, synlighet och med att omhänderta den oro som finns, säger Andreas Imhagen, tillförordnad lokalpolisområdeschef.

Polisen meddelar också att skadeläget för mannen i 80-årsåldern inte är livshotande.

Hans morfar blev knivhuggen i Hässelby: ”Han vill inte gå ut mer”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hans morfar överfölls: ”Han har sagt att han inte kommer gå ut mer” Foto: Niclas Berglund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.