Beslutat: Gröna Lund får bygga ut

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och miljööverdomstolen godkände idag planerna att bygga ut Gröna Lund.

– Det är ett mycket glädjande besked att mark- och miljööverdomstolen går på vår linje och tillåter utveckling av Gröna Lund. Det som idag är en tråkig parkeringsplats kan nu åter bli ett levande nöjesfält, säger Anna König Jerlmyr, finansborgarråd (M) i Stockholms stad.

Domen sätter punkt för en sex år lång process och fastställer detaljplanen som antogs av Stockholms stad för två år sedan. Nöjesparken får därmed utöka nöjesparken över den intillliggande parkeringen.

I april 2020 antog Stockholms stad detaljplanen för expansionen av Gröna Lund – ett beslut som stöddes av Länsstyrelsen i Stockholm. Men i maj 2021 upphävdes beslutet av mark- och miljödomstolen med motiveringen att platsens riksintresse måste utredas.

Bedömningen: Förstör inga miljövärden

Mark- och miljööverdomstolen skriver att området ingår i de mer bebyggda delarna av Nationalstadsparken som till största del består av asfalterad yta. Själva parkeringsområdet i sig hyser därmed inga naturvärden, slår domen fast.

– Vi är förkrossade. Domen öppnar vägen för allsköns förstörelse av kulturvärden, inte bara i Nationalstadsparken utan i hela landet, säger Richard Murray, ordförande Förbundet för Ekoparken.

Hänsyn till boende måste tas

Domen slår fast att stadens detaljplan ska gälla. Planområdet, som ligger i den sydvästra delen av Djurgården, omfattar cirka 1,1 hektar.

I domen tydliggörs att störande och blinkande ljus måste kunna regleras så att boende i närområdet inte påverkas negativt.

Det nya området

Enligt detaljplanen planeras sex attraktioner med höjd över 18 meter på platsen.

Den högsta attraktionen kan bli 45 meter hög.

Området är idag en parkeringsplats utan grönska om totalt 8 000 kvadratmeter som till största del ägs av Gröna Lund. 940 kvadratmeter ska arrenderas av Djurgårdsförvaltningen.

Den totala kostnaden för bygget kommer landa på 1,5 miljarder kronor.

Källa: Gröna lund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.