Med start 2028 ska 800 000 ton koldioxid årligen fraktas med fartyg från Energihamnen i Stockholm till anläggningen Northern Lights i Nordjön, utanför Bergen i Norge. Koldioxiden ska fångas in från Värtaverkets fjärrvärmeverk, göras om till flytande form för att sedan förvaras i mellanlagringstankrar som ska byggas i energihamnen, innan den når sin slutdestination i Nordsjön.
”Detta är ett historiskt ögonblick för Stockholm Exergi och för klimatomställningen.”, skriver Stockholm Exergis VD Anders Egelrud, i ett pressmeddelande.
I och med beslutet blir Stockholm Exergi den första biobränsle-anläggningen i världen att fånga in och lagra koldioxid i stor skala.
Internationella företag får köpa koldioxiden – för att kompensera för egna utsläpp
Tekniken anses av många forskare vara en förutsättning för att nå våra klimatmål. Men sättet Sverige valt att delfinansiera koldioxidinfångningen har lett till kritik. Koldioxiden ska kunna köpas av internationella företag, för att kompensera för företagens egna utsläpp. Det här är något som skulle kunna leda till greenwashing, enligt flera EU-länder.
Stockholm Exergi har bland annat fått ett stöd på 180 miljoner euro av EU:s innovationsfond, och senast drygt 20 miljarder av Sveriges regering i för satsningen på koldioxidinfångning.