Det var i november i fjol som Stina Lundgren (M) valdes till ny ordförande i kommunstyrelsen i Botkyrka. Då bröts ett nästan 30 år långt socialdemokratiskt styre.
Maktskiftet inträffade efter ett turbulent år inom kommunen, där splittringar inom Socialdemokraterna uppstod.
Kommunstyrelsen fick inte yttra sig innan beslut
Åtta personer från Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet, som alltså hamnade i opposition efter maktskiftet, valde att överklaga beslutet med hänvisning till att det stred mot kommunallagen.
De lyfter bland annat att kommunstyrelsen inte fått yttra sig innan kommunfullmäktige tog beslut.
Nu har förvaltningsrättens avgörande kommit. De bedömer att vissa av besluten inte fattats på ett lagligt sätt och menar att kommunfullmäktiges beslut ska upphävas.
Enligt förvaltningsrätten är det dock svårt att säga vad det här innebär i praktiken, eftersom de enbart bedömer om beslutet fattats enligt lag eller ej. Det är det beslutsfattande organet, alltså kommunfullmäktige i det här fallet, som ska se över hur domen ska hanteras.
Oppostionspolitikern: ”Klingar falskt”
Under lördagen pratar SVT både med kommunstyrelsens ordförande Stina Lundgren (M), och oppositionspolitikerna Ing-Marie Viklund som är en av de som överklagat maktskiftet.
– Jag tycker att man ska lyssna på vad Sveriges rättssystem säger, säger Viklund.
– Styrkeförhållandena i fullmäktige är densamma, så det kommer inte att bli något maktskifte svarar Lundgren.
Hör Ing-Marie Viklund (L) och Stina Lundgren (M) i videon ovan.
Om ett beslut upphävts
Enligt 13 kap. 15 § i kommunallagen står:
Om ett beslut har upphävts genom ett avgörande som fått laga kraft och om beslutet redan har verkställts, ska det organ som har fattat beslutet se till att verkställigheten av det rättas i den utsträckning som det är möjligt. Ett beslut om rättelse ska meddelas utan oskäligt dröjsmål.
Källa: riksdagen.se