I klippet ser ni arkeologen Lena Holmquist visa nya gravplundringar på Birka. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Hotade världsarvet Birka – experten: ”Pågår plundringar”

Uppdaterad
Publicerad

Arkeologer och forskare vid Stockholms universitet anser att världsarvet Birka är hotat. Gravplundringar och igenväxta fornminnesområden menar de är tecken på bristande tillsyn och att det saknas en vision för framtiden.

– Min skarpaste kritik är just nu att det får försiggå plundringar i Birka av fornlämningsområdet, ett symtom på att det inte sköts på rätt sätt, säger Lena Holmquist, docent i laborativ arkeologi vid Stockholms universitet.

Hon kom själv till Birka som ung student redan 1975 och har sedan dess deltagit i och lett flera utgrävningar.

– Problemet är att Birka ska tas om hand, man ska berätta om Birka, och man ska få möjlighet att forska och de här tre benen sitter inte ihop idag, de haltar.

Skötseln läggs ut på entreprenad i höst

Sedan 2015 är det Statens fastighetsverk som förvaltar Birka och ska se till att fornlämningsområdet är öppet och tillgängligt för allmänheten.

Från och med i höst läggs skötseln av Birka ut på entreprenad och den tillsynsman som tidigare funnits dygnet runt på ön pensionerades 2018 och har inte ersatts, något som oroar arkeologerna som tror att det kan innebära fler gravplundringar framöver.

Urban Wahlström, förvaltare på SFV. Foto: Statens fastighetsverk/Cina Stenson

Men Urban Wahlström, förvaltare på SFV med ansvar för Birka, är inte orolig.

– Skötseln kommer att vara liknande den som vi har haft. Vi uppskattar att kanske två personer kommer finnas på Birka under högsäsong, under för- och eftersäsong något färre. Det blir upp till den nya entreprenören att se till att de uppfyller de krav som vi ställer, säger Urban Wahlström.

Är detta en besparing?

– Inte sommartid, men under lågsäsong, ja.

Kritikerna efterlyser ett engagemang från kulturdepartementet

Bristen på dygnet runt-närvaro är en del av oron, men det handlar också om att arkeologerna efterlyser ett större engagemang och en vision för det framtida Birka. Lena Holmquist anser att det är märkligt att kulturdepartementet släppt ansvaret för Birka.

– Jag tycker att frågan borde analyseras och utredas  och att kulturdepartementet vore lämpliga för detta.

Kulturminister Amanda Lind (MP) svarar i ett mejl till SVT Stockholm:

Foto: Kristian Pohl / Regeringskansliet

”Det finns idag inga planer på att ändra ansvarsförhållandena mellan myndigheterna. Med det sagt är alla våra världsarv värdefulla och ska skyddas och vårdas för framtiden. Regeringen har därför gett Riksantikvarieämbetet i uppdrag att utarbeta en nationell världsarvsstrategi som ska ge en samlad beskrivning av hur Sverige arbetar med Unescos världsarvskonvention och hur arbetet ska inriktas framöver. Arbetet med detta uppdrag pågår vid myndigheten och det arbetet kommer jag att följa.”

Det uppdraget ska enligt SFV vara klart och presenteras någon gång i höst.

Fakta om Birka

• Vikingastaden Birka existerade mellan åren 750-975. Det var en plats för handel och hantverk som styrdes av en kung som bodde på grannön Adelsö. Dit kom handelsmän seglande från hela världen och man kom även över isarna norrifrån med järn och hudar.

• Birka är en i raden av många vikingahandelsplatser runt Östersjön. På Birka bodde mellan 500-1000 invånare vilket var ganska många, i hela Mälardalen bodde vid samma tid ca 40 000 människor. Det var ett stort experiment då människorna levde i en stad för första gången.

• Birka finns med på UNESCOS världsarvslista sedan 1993.

• Statsområdet är 12 hektar, vilket går att översätta till cirka 24 fotbollsplaner.

• Endast ca 7% av stadsområdet (Svarta jorden) är utgrävt och därutöver är 1100 gravar grävda. Arkeologerna har under årens lopp grävt fram hundratusentals föremål på området. Till platsen kommer forskare och arkeologer från hela världen.

• Till Birka kommer ungefär 50 000 besökare varav ca 40% kommer från utlandet.

• Förmedlingen kring Birka sköts idag huvudsakligen av Strömma Turism & Sjöfart. Deras uppgift är att omfatta hela den publika verksamheten.

Källa: Lena Holmquist, docent i laborativ arkeologi vid Stockholms universitet. Hon har själv lett ett flertal utgrävningar på Birka sedan 1975.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.