Meddelande på sociala medier och Rebecca Ahlström

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Meddelandet från Rebecca Ahlströms tidigare behandlare. Hör hur hon reagerade på det i videon. Foto: Axel Rosenberg/SVT

Blev kontaktad av sin Mandobehandlare: ”Lägg ner elakheterna!!!”

Uppdaterad
Publicerad

SVT fortsätter sin granskning av det privata vårdföretaget Mando, där flera tidigare patienter larmar om brister på ätstörningskliniken. En av dem som kritiserat kliniken är före detta patienten Rebecca. Hon har nu fått flera direktmeddelanden från sin behandlare – som inte gillar att Rebecca talar ut.

”All skit som du skriver påverkar behandlingen... Lägg ned alla elakheter!!!”. Det var ett av budskapen som Rebecca Ahlström från Norrtälje fick ta emot från sin före detta behandlare, efter att öppet ha kritiserat Mandokliniken på sociala medier.

– Jag blev illa berörd och kände mig i underläge. Det kändes oproffsigt, berättar Rebecca.

Granskning av ätstörningsvården

Hon var en av ätstörningsklinikens patienter mellan 2015-2017. Efter behandlingen började hon öppet kritisera sin före detta klinik på sociala medier.

– Mycket som kliniken lovar hålls inte. Mando garanterar bland annat en läkare inom fem dagar, men det är inte sant. Man ska få en uppföljningstid efter fem år efter avslutad behandling, en sådan fick jag aldrig.

”Att Mando påstår att de kämpar för patienterna blir ett hån mot alla oss som har en annan erfarenhet”, skriver Rebecca på sociala medier.

Kliniken försvarar sig mot kritiken

Efter mycket kritik har Mandometerklinikerna gått ut och försvarat sig på sina egna sociala medier.

”Vi arbetar kontinuerligt med förbättringsarbete för att göra vården bättre. Det är viktigt att kunna vara ödmjuk inför all typ av feedback men det är även viktigt att säga ifrån om det som sägs är felaktigt.”

Regionen: ”Ta ert ansvar”

Med ett femårigt avtal värt 800 miljoner kronor, har det privata vårdföretaget Mandolean AB stått för en betydande roll av ätstörningsvården i Region Stockholm.

Nu förbereder sig regionen för ett avslut med kliniken.

– Tills vidare utgår vi ifrån att vårdgivaren avser att ta sitt ansvar och följer avtalet. Vi har dock säkerställt att de åtgärder vi vidtagit är tillräckliga för att ta hand om samtliga patienter från Mandometerklinikerna även om klinikerna av någon anledning skulle stänga i förtid, säger Maria Andersson, chef för enheten psykiatri och samverkan i Region Stockholm.

SVT har varit i kontakt med behandlaren. Hon menar att hon har skrivit kommentarerna, men att de inte var riktade till Rebecca utan att hon svarade på en kommentar som någon annan hade gjort på en politikers inlägg på Instagram. Hur meddelandena har kommit som svar på Rebeccas händelse vet hon inte. Kommentarsfältet som hon ska ha skrivit i är nu bortplockat.

– Jag skulle aldrig skriva till en patient. Jag skulle aldrig gå in på hennes meddelanden och skriva något. Jag svär på allt jag har, säger behandlaren.

bild på en tallrik och en mobil

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hyllade och kritiserade – se turerna kring Mandometerklinikerna på 60 sekunder. Foto: SVT/ Bilden är ett montage

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning av ätstörningsvården

Mer i ämnet