Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, säger att andelen bostadsspekulanter som tror på sjunkande priser har ökat kraftigt de senaste veckorna.

Marknadsanalytikern: ”Rimligt att tro att priserna går ner”

Uppdaterad
Publicerad

Oron för coronaviruset ser ut att smitta av sig på bostadsmarknaden. Allt fler bostadsköpare tror på sjunkande priser, visar Hemnets senaste köparbarometer. Förväntningarna liknar situationen som var under hösten 2017 då bostadspriserna föll kraftigt.

– Det talar för att priserna ska dippa på kort sikt, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet.

I Köparbarometern får Hemnets besökare, som uppger att de ska köpa en bostad, svara på hur de tror att prisutvecklingen kommer att se ut de närmaste sex månaderna. Normalt genomförs undersökningen en gång i månaden, men sedan coronapandemin satte press på samhället valde bostadssajten Hemnet att ställa frågan ytterligare en gång i mars. Och svaren skiljer sig åt, på bara två veckor har bostadsköparna blivit betydligt mer pessimistiska.

– Det är en dramatisk skillnad. Andelen som tror på sjunkande priser går upp till 45 procent, jämfört med 16 procent två veckor innan. Samtidigt sjunker andelen som tror på stigande priser kraftigt, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet.

Förväntningarna liknar 2017 – då bostadspriserna backade

En liknande situation inträffade under hösten 2017 när bostadspriserna backade rejält. Även då vände Köparbarometern snabbt från en tilltro på stigande priser, till en kraftig övervikt för de som trodde på sjunkande priser.

– Priserna och prisförväntningarna brukar följa varandra ganska väl. Det talar för att priserna kommer att dippa den närmaste tiden. Det är rimligt att tro att priserna går ner.

Stort utbud av bostadsrätter

Den senaste tiden syns också ett kraftigt ökat utbud av bostadsrätter, även det tror Erik Holmberg är en effekt av coronaviruset.

– Det brukar öka den här tiden på året, men det ökar ännu kraftigare nu. Vår tolkning av det är att många vill komma till avslut eftersom man inte vet vad som kommer att hända en eller två veckor framöver.

Fakta: Köparbarometern

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.