Bostadsrättsföreningen Rektangeln 21: Råvindar säljs till underpris

Uppdaterad
Publicerad

De tveksamma affärer som bostadsrättsföreningen Rektangeln 21 på södermalm gjort fortsätter. Nu handlar det om råvindarna som sålts mycket billigt.

Bostadsrättsföreningens 3.500 kvadratmeter stora råvind ska exploateras, och som ersättning ska bostadsrättsföreningen få 3.700 kronor per kvadratmeter.

Det är väldigt lite, menar experter som ABC talat med.

Ronnie Kilman driver företaget Frakka AB som bland annat specialiserats sig på upphandling och projektering vid ombyggnad av råvindar i Stockholm.

-Jag har inte sett själva kontrakten, men 3.700 låter väldigt, väldigt billigt, säger Ronnie Kilman.

Gett bort intäkter på 150 miljoner

I förra veckan berättade ABC om hur bostadsrättsföreningen Rektangeln 21 på Södermalm mer eller mindre gett bort intäkter på uppemot 150 miljoner kronor från framtida försäljningar av lägenheter.

Istället kommer pengarna gå till ett bolag som en av bostadsrättsföreningens styrelsemedlemmar, via andra bolag, hade intresse i när affären gjordes upp – allt enligt det memorandum som beskriver affären.

Och det är samma bolag som utan konkurrens får lov att exploatera råvindarna.

Utgångspris upp emot 20.000 kronor

Enligt Ronnie Kilman borde bostadsrättsföreningen tagit in offerter från flera bolag innan man fattar beslut om vindarna, men så har alltså inte gjorts.

-Generellt, om det är ett normalt objekt, kan man utgå från 15.000 till 20.000 per kvadratmeter som ett utgångspris.

-Ja då får man titta på vad han prissätter – om det är med eller utan byggnadslov, och vilka investeringar som måste göras, säger Gunnar Göranzon, ordförande vid bostadsrättsföreningen Rektangeln 21.

”Inte så enkelt som det låter”

-Det är inte så enkelt som det låter. För det första är vindarna inte i fullhöjd. Dessutom används de i dag till annan verksamhet, ventilation. Det är inte bara att börja spika och inreda, utan det är rätt stora kostnader och det är också frågan om vad man får göra i ett sånt här hus, säger Gunnar Göranzon.

-Om det är en så pass stor yta, 3.500 kvadratmeter, innanför tullarna, så är det ett objekt som jag omgående få in minst tio anbud på, säger Ronnie Kilman.

”Inte riktigt agerat”

Om man hade gjort en upphandling skulle man alltså kunnat få in kanske närmare 15.000 kronor per kvadratmeter istället för de 3.700 kronorna som råvindarna såldes för.

Bostadsrättsföreningen har i så fall gått miste om upp till 40 miljoner kronor.

-Jag tvivlar på att det är riktigt ärligt att göra som man har gjort. För mig är det inte riktigt agerat, säger Lena Lennerup, medlem i bostadsrättsföreningen.

-Det är styrelsens skyldighet att sköta föreningen på ett bra sätt. Man kan göra dåliga saker givetvis, man kan råka ut för olyckshändelser och göra en felaktig bedömning. Men att med öppna ögon göra en dålig affär – det är inte tillåtet, säger Göran Olsson, vd vid Sveriges Bostadsrättscentrum.

Trots det är det en lång resa att kunna tro att mna ska kunna klämma styrelsen på skadestånd. Men en rabatt på det här viset låter som en oerhört konstig affär i mina öron, säger Göran Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.