Kommunhuset i Botkyrka kommun

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter att det uppmärksammats att de två S-topparna i Botkyrka gett sig själva extra jobb och en kvarts miljon i lön årligen backar nu kommunen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Botkyrka backar om S-topparnas dubbla löner: ”Gjort fel”

Uppdaterad
Publicerad

Den tjänsteman i Botkyrka som fattade beslut om att de två socialdemokratiska oppositionsråden kunde anställa sig själva som politiska sekreterare, och därmed få en kvarts miljon var i extra lön årligen, gjorde fel. Kommunen backar nu och förklarar att det bara är kommunfullmäktiges ordförande som får tolka reglementet – och han tycker det är olämpligt.

Emanuel Ksiazkiewicz och Yasemin Ergül är förtroendevalda och sitter som oppositionsråd i Botkyrka. Genom det uppdraget har de fasta årslöner. Utöver det har de gett sig själva jobbet som politisk sekreterare och får då ut närmare 250 000 kronor extra per år – vardera. Något SVT kunde berätta om tidigare i veckan.

Upplägget gjordes trots en skrivning i kommunens reglemente som säger: ”Resurser i form av politiska sekreterare får inte disponeras genom att förstärka fasta årsarvoden”.

Backar och säger att kommunen gjort fel

Efter att S-topparnas dubbla roller uppmärksammats fick de kritik från kommunstyret som menade att det var fel. Senare gick Botkyrka kommun ut med ett pressmeddelande om att reglementet var otydligt och kan tolkas på olika sätt.

I samma pressmeddelande sa de samtidigt att S-politikerna hade rätt att anställa sig själva som politisk sekreterare, och ge sig mer lön.

Men nu vänder kommunen igen. Nu säger Botkyrka kommun att den enskilda tjänstemannen som gav politikerna grönt ljus har gått utanför sina befogenheter.

– Vi i kommunen har gjort fel men nu gör vi rätt. Det är enbart kommunfullmäktiges ordförande som får tolka reglementet, säger presschefen Lennart Agén i Botkyrka kommun.

Kommunfullmäktiges ordförande tycker inte reglerna varit otydliga och påpekar att de funnits sedan 2018.

– Man ska inte kombinera uppdrag som politiker med uppdrag som politisk sekreterare, säger kommunfullmäktiges ordförande Marcus Ekman (Oberoende S).

Svaret: ”Följt reglerna”

Socialdemokraternas ordförande i Botkyrka, Jens Sjöström, skriver i ett mejl till SVT:

”Vi har följt alla regler, och kommunstyrelsens förvaltning har bekräftat att våra deltidsavlönade kommunalråd även har rätt att vara anställda på deltid som politiska sekreterare och utföra sådana uppgifter”.

Liknande lösning i Stockholms stad mötte skarp kritik

Det är inte första gången lokalpolitiker anställer sig själv som politisk sekreterare utöver sitt förtroendeuppdrag. 2019 avslöjade Aftonbladet hur Sverigedemokraterna i Stockholms stad gjort liknande lösning. Något de då fick skarp kritik för.

– Under mina 20 år i stadshuset har jag inte sett något liknande hos andra politiska partier, sa Stockholms stads personaldirektör då. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.