tvådelad bild med kvinna som tittar in i kameran till vänster och stor sophög till höer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur Botkyrka och invånarna har påverkats av Think Pink och sopskandalen. Foto: Fredrik Larsson/SVT

Botkyrka kommun bland de hårdast drabbade av Think Pink: ”Blir otroligt upprörd”

Uppdaterad
Publicerad

Botkyrka är en av de kommuner som drabbats absolut hårdast av Think Pinks verksamhet. Av det skadestånd som krävs i samband med rättegången står Botkyrka för nära hälften.

– Jag ser fram emot en rättegång där rättvisa kommer att skipas. Det kommer skapas ny rättspraxis inom miljösverige, säger Carina Molin vid kommunen.

I december 2020 som en brand blossade upp i en sophög i Kagghamra. Bara några månader senare utbröt nya bränder i Kassmyra. Snart var sopskandalen i Botkyrka ett faktum.

Nu är kommunen en av flera som kräver ersättning för alla kostnader det inneburit att hantera sophögarna. Totalt finns skadeståndsanspråk på 260 miljoner kronor. Drygt 115 miljoner krävs av Botkyrka kommun.

– Det är ju vad det har kostat kommunen. Och vi har fortfarande löpande kostnader, säger Carina Molin som är samhällsbyggnadsdirektör i Botkyrka.

Hör henne berätta hur kommunen och invånarna drabbats av branden i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.