Åklagare om Think Pink Rättegången

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under tisdagen inleddes rättegången mot de totalt elva åtalade personer, med kopplingar till återvinnsföretaget Think Pink, som misstänks för grova miljö-och ekobrott. Hör hur första rättegångsdagen var i klippet. Foto: SVT/Jens Larsson

Största miljöbrottsrättegången i svensk historia inleds

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen inleddes rättegången mot de elva personer som står åtalade för olika typer av miljöbrott och ekobrott i svallvågorna runt det skandalomsusade återvinningsföretaget Think Pink.
– Det finns skadeståndsanspråk på 260 miljoner kronor från framförallt kommuner, då de tvingats forsla bort de stora sopbergen, säger kammaråklagare Anders Gustafsson som är en av tre åklagare i rättegången.

Enligt kammaråklagaren Anders Gustafsson så har de åtalade dumpat sopor och använt sig av förfalskade handlingar i syfte att vilseleda myndigheterna och tjäna stora pengar.

– Det är exceptionellt att det är i en stor omfattning och att det har pågått under så lång tid på flera platser i landet, säger Anders Gustafsson.

Huvudåtalade nekar till brott

Två av de huvudåtalade är Bella Nilsson, som nu bytt namn till Fariba Vancor, och Leif-Ivan Karlsson. Deras advokater har inte velat intervjuas men påpekar att deras klienter förnekar brott.

Filip Rydin, försvarsadvokat till den tredje huvudåtalade Thomas Nilsson som var vd för Think Pink före 2015, säger att även hans klient förnekar brott. Han hänvisar till att brottsperioden åklagaren lagt fram är från 2015 till 2020 men att Nilsson under den perioden inte längre hade något operativt ansvar i verksamheten.

– Han har inte varit verkställande direktör, ledamot eller företrädare på något sätt. Så Thomas Nilsson, väldigt enkelt uttryckt, har varit en renodlad anställd i verksamheten, säger Filip Rydin till SVT under första rättegångsdagen.

Åklagaren yrkar på tio års näringsförbud för de tre huvudåtalade och ytterligare två inblandade, vilket också bestrids av de åtalade.

Så var den första rättegångsdagen – se hela SVT:s sändning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här kommer Bella Nilsson in i rätten, första dagen för rättegången. Foto: Henrik Montgomery/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.