Inget bygglov för solcellssatsning: ”Förfular stadsbilden”

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt vanligare med solcellsanläggningar på fastigheter runt om i landet. För fastighetsägare är det ofta en bra investering på sikt, men nu kommer allt fler rapporter om att kommuner stoppar solscellsanläggningar av estetiska skäl.

– Långsiktigt har vi en målkonflikt här mellan värdet av att bevara stadsbilden och att värna klimatet som måste hanteras, säger Martin Fors, fastighetschef hos Stockholms största privata fastighetsägare Einar Mattsson.

I samband med att företaget ville installera solceller på en av sina större fastigheter i miljonprogramsområdet Tensta i Stockholm ville de också passa på att bygga tolv lägenheter på taket för att få till en extra bra och lämplig yta för en solcellsanläggning. Men vid stadsbyggnadskontorets preliminära bedömning fick man avslag på sin bygglovsansökan med hänsyn till att det skulle förfula stadsbilden. 

– Vi fick nej på vårt bygglov och är nu tvungna att rita om och hitta en mindre lösning som ger mindre effekt. Och med den mindre lösningen så kommer den elen inte att täcka den fastighetens behov, helt enkelt, säger Martin Fors.

”Investering som betalar sig”

Han berättar att man numera gör en solcellskalkyl inför varje fastighetsrenovering. Med solceller på taket kan man få ett energitillskott som försörjer fastigheternas yttre behov, alltså till all el som inte görs av med i lägenheterna. Det kan handla om trapphusbelysning, tvättstuga, ventilation och liknande. 

– Det här är en investering som betalar sig på uppåt 17 års sikt, men vi har en investeringshorisont vid större renoveringar på 50 år, så det är en bra affär, säger Martin Fors. 

På stadsbyggnadskontoret har de semester och vill inte kommentera frågan, annat än att hälsa att staden ännu inte har fattat ett avgörande beslut. Samtidigt poängterar man att det snarare har med bygghöjden att göra än själva solcellerna i sig.

”Politiken måste se över det här”

Men Martin Fors tycker ändå att den motiveringen är svår att förstå. Einar Mattsson måste förhålla sig till och planera utefter de preliminära besked som staden ger i sådana här ärenden. Renoveringsprojektet i Tensta ska påbörjas redan i augusti, och man måste helt enkelt veta vad som gäller när man investerar. Och även om ingen har gjort något fel i det här ärendet så borde man kanske se över det som reglerar sådana här byggnationer. 

– Jag tror att stadsbyggnadskontoret och inte minst politiken i Stockholm måste se över det här, säger Martin Fors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.