Stadsdel Norr är en av de platser där solcellerna nu sätts på plats. Foto: SVT Jämtland

Rekordmånga länsbor vill ha solceller

Uppdaterad
Publicerad

– Ansökningarna började välla in när stödet höjdes 2018, trenden är att det fortsätter även i år, säger Natalia Westgard, handläggare vid Länsstyrelsen i Östersund. Solceller på stora och små hus I Tallåsen i Stadsdel Norr byggs 115 hyreslägenheter.

När SVT Jämtland besöker byggarbetsplatsen håller ett företag på att sätta upp stora solpaneler på ett av taken. 

– Det är hårt tryck och förfrågningar hela tiden, för ett år sedan var vi tio i företaget, nu är vi 25, säger Sven Olofsson vid JN Solar.

Solåret 2018 tog Länsstyrelsen emot 315 ansökningar, hittills i år har det kommit in drygt 150, trots att sommaren mest varit mulen och bjudit på mycket regn.

– Jag tror att folk blivit mer medvetna och vill bidra till ett bättre klimat, säger Natalia Westgard. 

Kön av sökande allt längre

Intresset för solceller är stort i hela Sverige och det kommer en ström av ansökningar till länsstyrelsen. I början av juli var det hela 17 600 ansökningar som väntade på beslut i landet.

I Östersund arbetar Westgard för högtryck för att buntarna med ansökningar ska bli klara så fort som möjligt men det är inte säkert att 2019 också blir ett rekordår, i maj sänktes stödet från 30 till 20 procent av investeringskostnaden och de statliga solcellspengarna kommer inte att räcka till alla sökande i år.

Men teknikutvecklingen går fort och det talar för fortsatt stort intresse för solen som energikälla.

– Det finns redan nu tunna solcellsfilmer som man kan använda i fönster och på väggar. Det kommer solceller som är integrerade i takpannorna, det blir ett stort steg framåt, säger Natalia Westgard.  

Lönsamt trots dåligt väder 

Sommaren har inte varit vänlig mot solälskare, men Sven Olofsson försäkrar att Jämtland har bra förhållanden för solenergi.

– Dels har vi bra, fin luft och solceller fungerar bättre ju kallare det är. En solcellsanläggning i Jämtland med 20 kilowatts kapacitet levererar merän motsvarande i södra Tyskland, tack vare att det är kallt och långa sommarnätter här, säger Sven Olofsson.    

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.