• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Bild från 2022 under bygget av studentbostäder i Björkhagen i södra Stockholm. Foto: Magnus Andersson/TT

Chatt: Hur har du löst boende för att kunna plugga i Stockholm?

Uppdaterad
Publicerad

Fyra av tio väljer bort att studera i Stockholm för att de inte lyckas hitta boende. Är det för svårt att hitta boende för studenter i dag? I chatten har många under fredagen delat sina tips och tankar. Läs hela tråden här nedanför.

Hur har du löst boende för att kunna plugga i Stockholm?

Tack för alla tips och inlägg om hur man som student kan lösa boende i Stockholm! Nu stänger vi chatten för denna gången men har du fler tips att dela med dig av är det bara att mejla till stockholm@svt.se.

70 är 50! • Möjlighet för äldre att studera är ett bra. Jag har lyssnat till Amelia och hon säger om och om igen att det nya 70 är 50!

Ulla • Vi skulle få ett "gladare" arbetsklimat om fler fick möjlighet att välja om tror jag!

Tore • Tar man ett studielån så är det just ett lån! Omställningsstöd är något helt annat!

Ninni • Från ett arbete som jag trivdes med. Riktigt bra till och med till något som jag inte alls är nöjd med idag. Det är svårt när arbetsgivare räknar minutrar. Det går inte med lätthet att arbeta deltid. Det går helt enkelt inte att kombinera ihop arbete med studier. För arbetsgivaren kan (vill?) inte göra en vettig deltid som passar ihop med mina studier. Jag har lagt fram olika förslag men varje gång fått nej. Det går inte. Det passar inte nu...

Åsa • Varför inte räkna på lånets storlek istället för hur många terminer som vi äldre har tagit. Då skulle vi kanske kunna få nya studiemedel och kunna utbilda oss på nytt? Vi måste tänka på att arbetslivet har förändrats på mycket kort tid. Och den utbildning som vi en gång fick och valde är idag inte detsamma. Det är så svårt att byta arbete - byta till något annat- till något som passar bättre.

Mik • Bostadssituationen är helt bedrövlig. Inte bara för studenter. Även om det är det ni belyser nu just nu.
Jag tycker är mer läskigt att det finns utsatta områden och som mamma skulle jag vara så orolig och bedrövad om mitt barns första boende skulle vara i ett sånt område. Stockholm är inte var det var för 10 år sedan.

55+ och vill byta jobb! och plugga! • Ja, nog skulle vi kunna få nya lån! Vill så gärna byta jobb. När man är 55+ så är det inte så lätt med en gammal utbildning och ett arbetsliv som bestämt en annan väg. Vi är så datoriserade idag. Och jag vill något helt annat.

Liselotte • Varför inte bara räkna bort gamla lån - det är inte några stora lån eftersom det var länge sedan de togs och dessutom så är det många som betalat tillbaka år efter år. Så man skulle nog kunna ge gamla studenter samma lånemöjligheter som alla andra idag. Vill man studera en ny utbildning på några år så skulle det kunna vara möjligt tycker jag.

Anna • Det blir dyrt för oss studenter. Hyran blir högre när elen höjs! Det räcker inte riktigt till mat och litteratur. Min mamma skjuter till lite varje månad för att jag inte ska behöva jobba extra för mycket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.