Här berättar Claudia Lindermyr om hur hon mådde när hon åkte in till akuten och fick diagnosen hjärtmuskelinflammation. Du får även veta hur hon tillslut lyckades få en vårdtid och hur upplevelsen sporrade henne att ta ett viktigt beslut. Foto: Sandra Kjellström/SVT

Claudia sökte akutvård tio gånger för hjärtmuskelinflammation – fick ingen vårdtid

Uppdaterad
Publicerad

Claudia Lindermyr är en av många som drabbats av den uppskjutna vården under pandemin. Hon åkte in tio gånger till akuten på S:t Görans sjukhus i somras med bröstsmärtor. Trots att hon fick diagnosen hjärtmuskelinflammation, som är en av de vanligaste orsakerna till plötslig död hos unga, fick hon ingen tid på hjärtmottagningen.

Planerad vård i länet som inte är akut eller nödvändig har varit inställd till den 16 februari. Under tisdagen fattade hälso- och sjukvårdsnämnden beslut om att öppna upp den planerade vården successivt, under förutsättning att smittspridningen av covid-19 inte ökar igen.

För Claudia Lindermyr har ett halvår passerat utan att hon fått någon vårdtid – trots utdragen hjärtmuskelinflammation. Hjärtmottagningen på sjukhuset meddelade flera gånger att hon skulle få en tid för undersökning – men i stället blev hon preliminärbokad varje gång. Nu har hon anmält till Inspektionen för vård och omsorg.

Corona i Stockholm

Ställer inte upp på intervju

S:t Görans sjukhus vill inte ställa upp på en intervju om hur man arbetar med preliminära bokningar – i stället hänvisar pressavdelningen till Region Stockholm. Därför svarar chefläkare Johan Bratt på detta i videon ovan. Där berättar även Claudia Lindermyr om hur hon tillslut lyckades få den vård som hon behövde.

Har du drabbats allvarligt av uppskjuten vård? Kontakta SVT Nyheter Stockholms reporter.

Det här är hjärtmuskelinflammation

En inflammation i hjärtmuskeln försämrar hjärtats förmåga att pumpa runt blodet i kroppen. Sjukdomen läker oftast av sig självt, men i vissa fall krävs sjukhusvård så att hjärtats funktion kan kontrolleras av en läkare.

Hjärtmuskelinflammation orsakas oftast av virus, men det kan också bero på bakterier eller överkänslighet.

Sjukdomen kan drabba personer i alla åldrar, även de som är friska i övrigt. Risken att få hjärtmuskelinflammation ökar dock om du idrottar eller utför tungt kroppsarbete när du har halsont eller feber.

Symptom:

  • Oregelbundna hjärtslag och hjärtklappning
  • Feber och värk i kroppen
  • Tryck över bröstet
  • Tyngdkänsla bakom bröstbenet
  • Trötthet och andfåddhet

Källa: 1177 Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet