Davita Nassuna till vänster, Ebba Westin till höger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Davita Nassuna, 35, har skapat sig ett liv i Stockholm tillsammans med sin fru Ebba Westin, 29. Nu är deras framtid tillsammans oviss. Foto: SVT

Davita ska utvisas – Migrationsverket tror inte på att hon är lesbisk

Uppdaterad
Publicerad

Davita Nassuna kommer från Uganda – ett land där homosexualitet är olagligt och i vissa fall straffbart med döden. Nu ska hon utvisas, eftersom Migrationsverket inte tror på att hon är lesbisk.

– Jag kan inte åka tillbaka dit. Jag kommer att dö, säger hon.

Davita flydde till Sverige från Uganda i december 2022 efter att hennes sexuella läggning hade avslöjats – något som hon berättar resulterade i att hon greps av polis och hamnade i häkte.

Men i Sverige blev livet annorlunda, här vågade hon uttrycka sin sexualitet och träffade kärleken i stockholmaren Ebba Westin.

– Jag är nu gift, något jag trodde att jag aldrig skulle vara. Vi pratar om att bilda familj och skaffa barn. Det är befriande, säger Davita.

– Vi vill leva ett normalt, lugnt liv tillsammans. Det är allt vi önskar just nu, berättar Ebba Westin.

I juni i år gifte paret sig – men deras kärlekshistoria kan få ett abrupt slut. Davita har nekats asyl, först av Migrationsverket och sedan av Migrationsdomstolen.

Nu ska Davita utvisas till Uganda, som har en av världens hårdaste lagstiftningar mot homosexualitet. Under årets Stockholm Pride parad demonstrerade flera i tåget tillsammans med Ebba och Davita för att visa sitt stöd – och för att stoppa utvisningen.

– Det finns inget jag kunde ha sagt annorlunda. Ett beslut var redan taget för mig innan jag gick in i domstolen. Jag vet min plats i samhället. Jag är maktlös, som asylsökande tillhör jag bottenskiktet, säger Davita.

Inte gett en tillräckligt detaljerad bild

Davita har inte bevisat att hon tillhör hbtqi-gruppen vid tiden då ärendet prövades, menar Migrationsverket, och därför kan de inte bevilja henne asyl.

– Grundförklaringen är att även om det är svårt att berätta om sin egen sexualitet och händelser man varit med om så behöver man lämna en tillräckligt samlad och detaljerad berättelse för att vi ska kunna lägga det till grund för vår bedömning, säger Anna Lindblad, biträdande rättschef på Migrationsverket.

Davitas fru Ebba satt med när förhandling hölls i rätten och lämnade även in ett brev som vittnesmål till domstolen.

När Migrationsverket tog ställning till Davitas fall var hon ännu inte gift med Ebba. Även om Davitas ärende inte kan omprövas innebär hennes nya familjesituation att Migrationsverket kan ta ställning till om hon ska beviljas tillfälligt uppehållstillstånd.

– Det hon kan göra i den här situationen är att anmäla verkställighetshinder om hon vill att vi prövar den här relationen till hustrun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.