Kontraktet löper till den sista september, sedan är det stopp, med hänvisning till ombyggnaden av Slussen.
– Vi kommer under hösten att genomföra en del förberedande arbeten med ledningsomläggningar. Vi förstår själklart att många är ledsna för att Debaser försvinner, men det här är en säkerhetsfråga och vi bedömer det inte som möjligt för dem att vara kvar under tiden, säger Lisa Jacobsson, biträdande projektchef för projekt Slussen.
”Värdelöst”
– Jag tycker det är helt värdelöst att vi blivit uppsagda redan till sista september. Vi skulle kunna varit kvar här så länge det är möjligt, och det borde vara möjligt fortfarande med tanke på att man inte vet vad man ska bygga här vid Slussen ännu, säger Annelie Telford, vd för Debaser.
Vad som händer med Slussen är fortfarande inte helt klart. Detaljplanen för Nya Slussen ligger just nu i mark- och miljööverdomstolen, och ett avgörande där väntas inte förrän i höst. Och efter det kan även andra delar av Slussenplanerna bli föremål för överklaganden och juridiska processer.
– Det är rätt att det pågår en juridisk process, men de här arbetena genomför vi inom ramen för den nu gällande detaljplanen, säger Lisa Jacobsson.
10.000 namn på protestlistor
För tre veckor sedan berättade Debaser om uppsägningen på sin hemsida, och sedan dess har fler än 10.000 personer skrivit under uppropet att inte stänga Debaser i förtid.
– Det är ett förhastat beslut från stadens sida att slänga ut oss och riva redan nu. Istället skulle man kunna ha kvar Debaser och andra hyresgäster som betalar hyra till staden och som ger kultur och liv till Slussen till dess att man faktidkt vet vad man ska bygga, säger Annelie Telford.