Två killar som rakar en annan killes hår

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in på fadekursen i Rinkeby och hör varför Amir Gohari tror att det kan öppna upp för fler arbetstillfällen för unga. Foto: Alva Collin/SVT

Den växande hårtrenden – öppnar dörrar för unga killar på arbetsmarknaden

Publicerad

Amir Gohari som klippt hår i tio år märker klart av trender som kommer och går. Just nu kommer killar till honom och vill ha en fade vilket har mynnat ut i en gratis kurs på Framtidens hus i Rinkeby. Där lär han unga killar hur man fadear och klipper, något han tror öppnar dörrar inför deras framtida arbetssökande.

– Det hjälper dig hundra procent i arbetsmarknaden, säger Amir Gohari.

En fade är en frisyr där frisören använder en rakmaskin för att skapa en gradvis toning för en mjuk övergång från kort till långt hår. Att ha en snygg fade är något som blivit en snackis på sociala medier.

Till vardags sysslar Amir Gohari med att fadea och driver en egen salong samtidigt som han pluggar till högskoleingenjör. Hela idén med att klippa började med att han kände sig missnöjd efter sina frisörbesök. Frisyren blev inte som han ville och han beslutade sig för att köpa sin första maskin.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

– Det är inte raketforskning, det verkade vara något enkelt och simpelt och jag trodde att jag kunde göra det själv, säger Amir Gohari.

Ger arbetsmöjligheter: ”Utvecklar ledande rollen”

Hantera sina siffror, årsbokslut, momsredovisning och driva sitt eget företag vidare är några av sakerna som en entreprenör måste lära sig. Men också att hitta kunder och ge en god service.

– Många är jätteblyga, vågar inte ta ett första kliv. De har arbetsintervju imorgon men vågar inte gå dit. När du fadear utvecklar du per automatik den ledande rollen och måste vara social, säger Amir Gohari.

Flera killar som deltar på kursen ser ett frisörjobb som en möjlighet att bygga cv och tjäna extra pengar vid sidan av skolan.

– För oss killar är håret lika viktigt som vårt liv. Man ska vara rädd om det precis som sitt liv, säger deltagaren Meysam Mirzai.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Mer i ämnet