Sverigekarta, kvinna i bild till höger

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hög arbetslöshet hos unga i Sverige gör att många väljer att starta eget. Hör Katarina Wagman, chef på Ekonomifakta, berätta mer i videon. Foto: SVT

Därför startar unga eget – Sverige toppar EU-lista i ungdomsarbetslöshet

Uppdaterad
Publicerad

Sverige tar en plats bland de tre länder med högst ungdomsarbetslöshet av alla EU-länder och högst i hela norden, vilket är en av orsakerna till att unga startar eget företag. Katarina Wagman på Ekonomifakta menar att det beror på att Sveriges arbetsmarknad skiljer sig från andra länders.

Genomsnittet på ungdomsarbetslösheten i EU:s 27 medlemsländer låg på 14,9 procent under januari 2024, men siffran varierar kraftigt.

I topp ligger Spanien med 28,6 procent, följt av Portugal med 23,3 procent. Sverige kommer på tredje plats, bland annat för att vissa heltidsstuderande räknas in i statistiken.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Lägst är den i Tyskland, där är det bara 5,7 procent arbetslöshet bland unga i åldern 15-24 år.

Ekonomifakta: ”Annan struktur än övriga Europa”

Katarina Wagman, chef på Ekonomifakta, menar att det finns andra krav på den svenska arbetsmarknaden som flera unga i Sverige har svårt att uppfylla.

– Om man tittar på den svenska arbetsmarknaden så har vi en annan struktur än övriga Europa. Det finns jämförelsevis färre jobbtillfällen i Sverige för personer utan eller med endast grundläggande utbildning, säger hon.

Unga skapar sina egna arbetstillfällen

Unga med låg utbildning har svårt att hitta arbete, vilket innebär att de som fortfarande pluggar eller har hoppat av gymnasiet får det besvärligt att ta sig in på arbetsmarknaden och skaffa arbetslivserfarenhet.

Men att det är svårt för unga att få ett arbete gör att flera av dem startar eget, det menar Harry Goldman, vd för Nyföretagarcentrum.

– Sverige har alltid varit ett land där man startar ett företag av en möjlighet inte av nödvändighet, men har du inte möjligheten att få jobb blir du tvingad att starta ett företag för att få din försörjning, säger Harry Goldman.

Se hur Sveriges ungdomsarbetslöshet skiljer sig från övriga länder i Norden i videon högst upp.

Ungdomsarbetslösheten i norden

Sverige: 23,3 procent

Norge: 12,5 procent

Danmark: 11,3 procent

Island: 9,8 procent

Finland: 17 procent

En person räknas som arbetslös om denna saknar sysselsättning, aktivt söker arbetet och kan ta ett arbete inom 14 dagar.

Heltidsstuderande som aktivt söker jobb, kan ta ett arbete inom 14 dagar eller väntar på ett jobb inom tre månader ingår också i statistiken.

Källa: Ekonomifakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Mer i ämnet