Maria Stigsson känner att ett stort ansvar har vilat på henne och den andra medlemmen i juryn som också är anhörig. Hon hoppas att det vinnande förslaget ska tas emot positivt bland övriga anhöriga.
Tror du att folk kommer att bli nöjda?
– Ja, jag tror faktiskt det. Ska man ha ett monument måste man ändå ha någon form av symbolik till det vi har varit med om – titta på hur Estoniamonumentet ser ut – och det gör ont men samtidigt kan det också vara befriande, säger Maria Stigsson och fortsätter:
– Jag bär min familj i hjärtat varje dag, jag har dem med mig där, och det här kan vara en vackrare plats för mig att gå till än gravplatsen på kyrkogården. På något sätt känner jag att det är lite lättare, mer befriande att få vara på en plats där så många av de andra anhöriga är.
Större än oss själva
Det vinnande förslaget, kallat Gravitational Ripples, ska ligga i en skogssluttning vid Thielska galleriet på Djurgården. Bakom monumentet står den danska konstnären Lea Porsager. Konstverket är är utformat som en spiral som vrider sig runt sig själv genom vallar som stiger ur marken.
– Idén bakom monumentet kommer från det kosmiska fenomenet som kallas gravitationsvågor, där två himlakroppar genererar så mycket energi att det skapar krusningar i rumtiden. Det är ett enormt fenomen, men jag tänkte att tsunamikatastrofen behövde något stort, något som är större än oss själva, säger Lea Porsager.
Monumentet ska vara klart för invigning sommaren 2018.