Svenska Brukshundklubben berättar att deras brukare med assistanshundar diskrimineras. Detta för att de i vissa fall nekas ingång till livsmedelsbutiker och restauranger. Samtidigt meddelar DO att antalet anmälningar till myndigheten har ökat.
– Vi har nio aktiva utredningar idag, Shrikant Ward, utredare vid DO.
Livsmedelsverkets rekommendation gällande ledar- och assistanshundar lyder följande:
”Funktionshindrad person bör få medföra ledarhund, servicehund eller signalhund i serveringslokal och i vissa delar av en butik, under förutsättning att detta inte medföra risk för att livsmedlen kontamineras”.
Ser över rekommendationen
DO anser att rekommendationen kan uppfattas som otydlig.
– Det kan tolkas som att man inte alls får ta in ledar- och assistanshundar men så är inte fallet. Vi samverkar med bland annat Livsmedelsverket i detta uppdrag och inom ramen för detta uppdrag ser de över sin rekommendation, säger Shrikant Ward, utredare vid DO.
Utredningen ska vara klar till hösten.
I videon ovan besvarar DO på tre frågor om deras utredning.
Vad är en assistanshund?
• Assistanshundar fungerar som stöd för personer med funktionsnedsättning, de utför uppgifter utifrån behov som hundföraren har och kan till exempel varna innan ett epilepsianfall inträffar. Ledarhundar är för de som är synskadade och behöver hjälp med orientering.
• Finns olika typer av assistanshundar: alarmerande servicehund för diabetes och epilepsi, pykisk hälsa-hund, servicehund och signalhund.
• När assistanshundar arbetar bär de ett tjänstetäcke. Föraren ska ha tillhörande legitimation. Täcket och legitimationen är garantier för att hunden har genomgått en utbildning som är kvalitetssäkrad.
• För att kunna köpa och utbilda en assistanshund behöver en person ha ett läkarintyg som visar att det finns en funktionsnedsättning eller kroniska sjukdom och vilka hinder detta medför.
• De personer som vill ha en assistanshund bekostar inköp och utbildning av hunden själva. Man kan söka olika stiftelser eller stipendier.
Källa: Myndigheten för delaktighet