Pandemin i våras påverkade inte bara sjukvården av dem som blev sjuka på grund av viruset, utan även vården som helhet. Därutöver sökte många människor inte vård i samma utsträckning som förut, vilket har inneburit att antalet nyupptäckta cancerfall minskat drastiskt.
Detta är extra tydligt i Stockholm, som var den region som drabbades hårdast av viruset. Mellan månaderna april och juli registrerades 1 383 färre cancerfall, jämfört med åren 2016–2019. Det motsvarar en 25-procentig minskning.
– Den mest sannolika förklaringen är pandemin, säger Ralf Segersvärd, kirurg och verksamhetsutvecklare vid Regionalt cancercentrum Stockholm/Gotland.
Screeningprogram pausades
Pandemin innebar bland annat att regionerna tryckte på pausknappen för olika screeningprogram. I Stockholm innebar det att tre program ställdes in eller minskades: mammografi för bröstcancer, cellprovtagning för livmoderhalscancer, avföringsprover för tjock- och ändtarmscancer.
Förutom det sökte människor inte vård i samma omfattning som tidigare och de som kallades till screening kom inte i samma omfattning som tidigare.
– En del var nog oroade över smittspridningen, medan andra kanske inte ville vara till besvär. Oavsett har färre patienter sökt, inte bara för direkta cancersymtom, utan också till besök av annan anledning där misstänkta besvär hade kunnat upptäckas, säger Ralf Segersvärd.
Sammantaget har detta resulterat i att nästan alla sorters cancerdiagnoser minskade kraftigt i våras. Exempelvis minskade antalet nya fall av bröstcancer i Stockholm med 36 procent mellan april och juli, medan prostatacancer dök med 34 procent.
Cancer
De vanligaste cancerformerna i Sverige är prostatacancer, bröstcancer, tjock- och ändtarmscancer, hudcancer samt lungcancer.
Både gener och livsstilsfaktorer kan orsaka sjukdomen. Den allra största delen, cirka två tredjedelar, handlar dock om slumpen. Otur, helt enkelt.
Att cancer är en genetisk sjukdom är inte detsamma som att all cancer är ärftlig.
Ohälsosam mat, rökning, sol och alkohol kan bidra till att man får cancer. Radioaktiva ämnen eller röntgenstrålar kan i höga doser också framkalla cancer.
Källa: Cancerfonden