Polisen har tidigare uppgett att klockans äkthet verifierats enligt myndighetens rutiner, och att bilden som delats i efterlysningen är deras egen bild på den upphittade klockan. Polisen uppskattade värdet till ungefär en halv miljon kronor.
Klockexperten: ”Är felaktig på många punkter”
Men flera personer har hört av sig till SVT om att klockan troligtvis inte är äkta. En av dem är Martin Dehlin, som förklarar att klockor ofta har undermodeller i olika färger eller material. Varje variant får ett eget referensnummer.
– Klockan är förmodligen tänkt att likna referensen 26320ST, men den är felaktig på många punkter, säger Martin Dehlin.
Kan det finnas några detaljer som inte syns på bilden, som gör att polisen bedömer klockan som äkta? Till exempel ett serienummer?
– De som tillverkat den kan ju känna till ett äkta serienummer som de satt på en replika, så det är ingen direkt garanti.
”90 procent säker”
Martin Dehlin betonar vikten av att få bort replikor från marknaden för att undvika bedrägerier och dåliga arbetsförhållanden. Han har nu informerat polisen.
– Det absolut säkraste sättet att verifiera en klocka är att öppna baksidan och kontrollera urverket hos en klockexpert. Jag tycker det är väldigt märkligt om polisen inte har gjort det, säger han.
Martin Jonsson, senior värderingsman på Pantbanken, är ”90 procent säker” på att klockan är falsk utifrån polisens bild.
– Det högra fältet är skrivet i 24, 8 och 16 på den här klockan och mig veterligen så har ingen av de riktiga modellerna det, säger han.
Även Mikael Wallhagen, klockexpert i SVT-programmet Antikrundan, tror att klockan är en replika.
– Det är många röda flaggor vid bara en första anblick.
Polisen: Utredning pågår
Polisens har i efterhand kommenterat de nya uppgifterna i ett mejl till SVT:
”Den initiala bedömning som gjordes av klockan är att den är äkta. En mer ingående utredning av klockans äkthet pågår och polisen inväntar svar”.