• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En utredning som har ”ordentliga brister”

Uppdaterad
Publicerad

Fem män frias för den uppmärksammade gruppvåldtäkten som ska ha ägt rum i ett trapphus i Fittja. Men polisutredningen är kantad av stora brister, menar Södertörns tingsrätt. Bland annat dröjde det hela tio månader innan polisen undersökte rätt trapphus.

– Utredningen har ordentliga brister och ger inte stöd för kvinnans uppgifter, säger rättens ordförande, chefsrådman Erica Hemtke, till SVT Nyheter.

Det dröjde tio månader från kvinnans anmälan om gruppvåldtäkt i augusti 2016, till polisens tekniska undersökning av den misstänkta brottsplatsen: en trappuppgång i Fittja. Anledningen är att kvinnan först pekade ut ett annat hus på en satellitkarta när hon kördes av polis till sjukhus efter händelsen.

Gruppvåldtäkt i Fittja

Säkrade spår i fel hus

Platsen såg inte ut som kvinnan beskrev den, men polisen genomförde ändå en teknisk undersökning där.

– Man åkte dit och säkrade spår. Men trots skillnader mellan vad kvinnan beskrivit och hur det såg ut på platsen, gjorde man inte en närmare kontroll av utpekandet, säger Erica Hemtke.

Kvinnan beskrevs som uppriven och chockad i polisbilen, och hon ska inte ha varit närmare bekant med området. Därför framstår det som ”anmärkningsvärt att detta utpekande inte kontrollerades närmare så snart det var möjligt”, skriver tingsrätten i domen.

Det var först efter att polisen hade gripit de misstänkta männen och de berättat om frivilligt sex i ett annat trapphus, alltså den misstänkta brottsplatsen, som polisen kontrollerade kvinnans utpekande.

– Då tog man kvinnan till trappuppgången, tio månader senare, till en trappa som regelbundet städas, säger Erica Hemtke.

Viktiga fynd kan alltså ha gått förlorade.

Bevisläget kan ha försämrats

Varken kvinnans utpekanden av platsen eller de misstänkta männen har dokumenterats på ett tillförlitligt sätt. Polisen har även brustit i dokumentationen av andra uppgifter som kvinnan lämnat, både under och vid sidan av förhör, enligt tingsrätten.

”Bristerna i utredningen i förening med den tid som har gått sedan händelsen kan ha medfört att bevisläget försämrats. Möjligen har målsäganden härvid fått bära en tyngre börda i den utredning som har lagts fram för tingsrätten än vad som annars hade varit nödvändigt.”

I domen står även att en av de misstänkta männen i förhör informerades om att hans spermier hade hittats i det trapphus som först pekades ut – trots att så inte var fallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruppvåldtäkt i Fittja

Mer i ämnet