Polisen fick ett annorlunda uppdrag när en sälkut dök upp i centrala Norrtälje. Foto: Polisen

Envis säl tillbaka i Norrtälje – gäckar polisen

Uppdaterad
Publicerad

Under natten till måndagen dök en sälkut upp på Roslagsgatan i Norrtälje. En polispatrull lyckades fösa ner den i Norrtäljeån, men på tisdagen var sälen åter uppe på torra land och under dagen har en patrull flyttat den längre från stadskärnan.

I ett inlägg på polisens Facebook-sida berättar man om det första mötet med sälen.

”I natt fick patrullen rycka ut till Roslagsgatan där en vresig säl låg och väste åt förbipasserande. Den visade inte heller någon större respekt för oss. Ja, nästan så det kunde bli tal om hot mot tjänsteman”.

Patrullen föste ner sälen i ån, men på tisdagen var den återigen inne i centrala Norrtälje.

”Nu är han tydligen tillbaka”

– Man föste ner den i ån. Han var nere i vattnet igen, men nu är han tydligen tillbaka. Patrullen är där nu och försöker kontakta en viltvårdare eller en person på kommunen, säger stationsbefäl Antoni Ballarin på tisdagsförmiddagen.

Enligt honom utgör sälen inget hot för allmänheten.

– Den är inte hotfull, men däremot uppfattade jag att den mår sämre nu än vad den har gjort, säger Antoni Ballarin.

En teori polisen har är att sälkuten har blivit bortstött från sin mamma. Sälmammor diar sina ungar intensivt i ett par veckor och därefter får ungarna klara sig på egen hand.

Flyttad till nytt område

Under tisdagen har polisen och räddningstjänsten i en gemensam insats avlägsnat sälen från Norrtälje. Denna gång har man fört den längre bort från stadskärnan.

– Vi kan inte hindra den från att gå upp på land, men det vi har gjort är att vi har flyttat den bortåt Furusundsområdet, säger Antoni Ballarin, och fortsätter:

– Enligt uppgift kommer sillen in ganska tidigt där, så då får den bättre med mat.

Råd om djurungar

– Låt djurungar vara. En ensam unge är väldigt sällan föräldralös eller övergiven. Honan är troligen i närheten, även om du inte ser henne.

– Om barnen kommer med en upphittad djurunge, be dem visa var de hittade ungen och sätt sedan ut den där igen så fort som möjligt.

– Om du hittar ett djur vid till exempel en vägkant kan du flytta det till en säkrare plats i närheten.

– Honan bryr sig inte om att ungen luktar människa. Hon tar hand om den ändå.

– Kontakta polisen eller viltrehabiliterade om du är säker på att föräldrarna är döda och ungen verkligen är övergiven – ta inte hand om ungen själv.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.