När den nya majoriteten i Skarpnäcks stadsdelsnämnd förhandlade fram sin budget, beslutades det att två fältassistenter skulle rekryteras.
– Det är en bra början men det måste utökas, vi är nästan 48 000 i stadsdelen, säger Amaria.
– Om vi har pengar så, det är ont om pengar i den kommunala sektorn, säger Cecilia Obermuller (MP), ordförande Skarpnäcks stadsdelsnämnd.
Skarpnäck har varit den enda stadsdelen i Stockholm utan fältassistenter sedan 2010, när man valde att satsa på metoden som kom att kallas Skarpnäckslyftet.
Införandet försenat
Planen var att två fältassistenter skulle rekryteras innan sommaren men Katarina Kasto, enhetschef prevention och trygghet, berättar för SVT att rekryteringen tagit längre tid än planerat. Nu är förhoppningen att de nya fältassistenterna börjar efter sommaren.
Vad är Skarpnäckslyftet?
Metoden är inspirerad av Glasgows-modellen, som är en antivåldsmetod.
I stadsdelen infördes metoden 2010 och har som mål att öka känslan av trygghet för boende i området och förbättra ungdomssituationen -genom att verka stödjande för ungdomar och deras familjer.
Arbetet handlar om att aktivera ungdomar i fritidsaktiviteter, skapa relationer mellan civilsamhället och ungdomar. Problem ska identifieras för att kunna skapa riktade insatser och stöd.
Källa: rapport publicerad av Brottsförebyggande rådet.