Efter Sverigedemokraten Rebecka Fallenqvists kritiserade inlägg om Anne Frank, meddelar hon att hon lämnar sitt förtroendeuppdrag för SD i Region Stockholm. Foto: Sofia Ekström / SvD / TT

Fallenkvist (SD) lämnar sitt uppdrag i Region Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Rebecka Fallenkvist hann knappt påbörja sitt uppdrag som ledamot för Sverigedemokraterna i Region Stockholm, innan hon på torsdagen meddelade att hon lämnar sitt uppdrag. Beslutet togs i samråd med partiet och kommer en knapp vecka efter att hon kallat förintelseoffret Anne Frank för ”kåtheten själv”, i ett inlägg på sociala medier.

Rebecka Fallenkvist togs ur tjänst som programledare för SD:s mediekanal Riks, efter ett inlägg på Instagram där hon beskriver Anne Frank som dog i ett koncentrationsläger under andra världskriget, för ”sedeslös” och ”kåtheten själv”.

Beslutet togs i samråd med partiet

Under torsdagen skriver Fallenkvist i ett inlägg på sociala medier att hon lämnar sitt uppdrag som ledamot för Sverigedemokraterna i Region Stockholm:

”Givet att jag inte vill att den senaste tidens händelser på något sätt ska påverka arbetet för vår grupp i SD Region Stockholm, har jag därför i samråd med partiet beslutat att kliva av mitt förtroendeuppdrag i region Stockholm.”

I en skriftlig kommentar till SVT skriver Msciwoj Swigon, gruppledare för SD i Region Stockholm följande:

”Vi har förståelse för och respekterar hennes beslut att lämna sitt uppdrag.”

Men SD i region Stockholm vill inte svara på några vidare frågor.

Nytt jobb på ekonomiavdelning

Enligt Aftonbladet har Fallenkvist nu fått ett nytt jobb på Sverigedemokraternas ekonomiavdelning i riksdagen.

”Som ett resultat av de samtal som förts genom partiets HR-avdelning kommer Rebecka Fallenkvist att omplaceras till en lämpligare tjänst inom organisationens administrativa division”, skriver SD:s pressavdelning i ett uttalande till Aftonbladet.

SVT söker Rebecka Fallenkvist för en kommentar.

Hör SD:s partiledare Jimmie Åkesson om Rebecka Fallenkvists uttalande om förintelseoffret Anne Frank:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag tycker att det är ett förkastligt sätt att uttala sig på”, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson om partikollegan Rebecka Fallenkvists inlägg. Foto: SVT/TT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.